zadania z poprawki-- matura 2009
Dariusswwe: Witam...właśnie wróciłem z poprawki z matmy podstawowej... za chwilkę wstawię zadanka które
pamiętam...proszę o rozwiązania
25 sie 11:49
Dariusswwe: 1) było trzeba rozpisać liczby i doprowadzić je do postaci 2 do potęgi x...
2) średnia arytmetyczna zarobków w pewnej firmie na 30 pracowników wynosiła 1950zł... po tym
jak zwolniono 2 pracowników średnia ta wzrosła o 4 %...trzeba było obliczyć ile zarabiali ci
pracownicy wiedząc że jeden z nich zarabiał 76% pensji drugiego...
3) f kwadratowa dana jest wzorem f(x) = ax
2+bx+c ....nie pamiętam dalej ale trzeba było
wyliczyć współczynniki > moim zdaniem najtrudniejsze zadanie

4) rozwiąż równanie x
3 + 3x = 3 − x
2 chyba tak

5) dany jest trapez prostokątny: wiedząc że górna podstawa jest 2 razy dłuższa od wysokości
trapezu , krótsza przekątna ma długość 3
√5 oblicz pole tego trapezu oraz kąt nachylenia
dłuższej przekątnej do dolnej podstawy tego trapezu
6) dany był ciąg arytmetyczny , w którym po obliczeniu a1 wyszło mi 9 trzeba było obliczyć 8
wyraz bodajże wiedząc że suma pierwszych trzech wyrazów była 2 razy mniejsza od 3 następnych
wyrazów tego ciągu
7) ciąg geometryczny malejący o wyrazie a1= 27 i a5= 1/3 i trzeba było obliczyć sumę pierwszych
3 wyrazów
8) było stożek którego wysokość równa się 8... a stosunek pola pow bocznej do pola podstawy
równa się 5:3... trzeba było obliczyć objętość stożka
9) czy istnieje taki kąt ostry że sinL = 2/3 a tg = 5 należało to zbadać

10) wykres funkcji był i należało odczytać własności
11) były podane 4 punkty i z tych punktów wyszedł trapez...pozniej podano dodatkowy punkt i
wyszedł trójkąt równoramienny...należało to udowodnić i napisać równanie symetralnej tego
trójkąta
12) nie pamiętam niestety
25 sie 12:02
Dariusswwe: 12) związane ze średnią arytmetyczną i średnią ważoną
25 sie 12:14
Ania : Witam, pamiętasz może ile wyszło w 1 zadaniu a i b?
25 sie 13:20
Dariusswwe: witam...
m i n mi wyszło 2
4
a w b... że da się podzielić przez 3 bodajże 1008... a Tobie jak wyszło
25 sie 13:33
Ania : m nie pamiętam, a n tak samo, w podpunkcie b tak samo
25 sie 13:38
Dariusswwe: a pole trapezu i kąt nachylenia ile ci wyszedł....mi pole 45... a kąt 57
25 sie 13:39
Ania : kąta zapomniałam obliczyc:( a pole coś z pierwiastkami, nie pamiętam dokładnie... a zadanie ze
stożkiem?
25 sie 13:41
Dariusswwe: to ze stożkiem obok tego z funkcją kwadratową najbardziej zepsułem... tu raczej będzie 0

a z ciągami jak sobie poradziłaś
25 sie 13:43
bulaj: w 5 zadaniu zapomnieles dodac ze ramie ma √11
25 sie 13:49
Ania : W 6 a1=9, zapislam zależnośc i dalej brak pomyslu:( 7. ułożyłam uklad rownan i chyba q= 4, i
podstawiłam do wzoru na Sn, a Tobie? a w 12 jaka srednia, i ktora metoda?
25 sie 13:49
Dariusswwe: tak jest zgadza się
25 sie 13:49
25 sie 13:53
paula: a za ile bylo pkt pierwsze zadanie
25 sie 13:57
Dariusswwe: za pierwsze 4 pkt
25 sie 13:59
Dariusswwe: piszcie rozwiązanie te co wiecie
25 sie 14:00
Ania : Tak, przepraszam w 7 q=3, 0.5(a1+a2+3)=a4+a5+a6 chyba
25 sie 14:00
paula: a Q nie wyszlo minus 3
25 sie 14:04
Dariusswwe: a jak zrobiliście 4 9 i 11 patrz do góry
25 sie 14:04
Dariusswwe: Q nie mogłoby być −3 bo wówczas ciąg nie był by malejący tylko naprzemienny... sprawdzałem to
25 sie 14:05
Ania : A w zadaniu z trapezem jak wyszla wam wysokosc, golna i gorna podstawa?
25 sie 14:06
Ania : właśnie z tym q nie jestem pewna czy powninno byc 3, a −3 nie może byc, bo q>0
25 sie 14:08
Dariusswwe: z trapezem wysokość mi wyszła
√15 górna podstawa 2
√15 a dolna podstawa 4
√15 .... pole
45 a kąt 57... a wam
25 sie 14:08
Dariusswwe: a z tym q to powinno być q = 1/3
25 sie 14:10
paula: a co bylo za 2 zadanie
25 sie 14:30
Bogdan:

Zadanie ze stożkiem, szkic rozwiązania.
| PB | | 5 | | πRL | | 5 | | L | | 5 | | R | | 3 | |
| = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ |
| = |
| . |
| PP | | 3 | | πR2 | | 3 | | R | | 3 | | L | | 5 | |
α ∊ (0, 90
o)
| | R | | 3 | | 4 | |
cosα = |
| ⇒ cosα = |
| ⇒ sinα = √1 − cos2α = √1 − 9/25 = |
| . |
| | L | | 5 | | 5 | |
| | 8 | | 4 | | 8 | |
sinα = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ L = 10 |
| | L | | 5 | | L | |
R =
√102 − 82 =
√100 − 64 =
√36 = 6
| | 1 | |
Objętość V = |
| π*62*8 = 96π [j3] |
| | 3 | |
25 sie 15:19
paula: a jak zrobiliscie 4
25 sie 15:27
paula: i za ile bylo pkt?
25 sie 15:28
Bogdan:
Zadanie 4 na pewno nie jest: x3 + 3x = 3 − x2.
Raczej jest: x3 + 3x = 3 + x2.
x3 − x2 + 3x − 3 = 0 ⇒ x2(x − 1) + 3(x − 1) = 0 ⇒ (x − 1)(x2 + 3) = 0
x = 1.
x2 + 3 > 0 dla każdej wartości x∊R.
25 sie 15:35
Bogdan:
Zadanie 7. Szkic rozwiązania:
Ciąg geometryczny (a
n):
a
1 = 27 = 3
3
| | 1 | | 1 | |
a5 = |
| = 3−1 ⇒ 3−1 = 33*q4 / : 33 ⇒ q4 = 3−4 = |
| |
| | 3 | | 81 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
q4 − |
| = 0 ⇒ (q2 − |
| )(q + |
| ) = 0 ⇒ |
| | 81 | | 9 | | 9 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
⇒ (q − |
| )(q + |
| )(q + |
| ) = 0 |
| | 3 | | 3 | | 9 | |
| | 1 | | 1 | |
a1 = 27 * |
| = 9 i a2 = 9 * |
| = 3 |
| | 3 | | 3 | |
lub
| | −1 | | −1 | |
a1 = 27 * |
| = −9 i a2 = −9 * |
| = 3 |
| | 3 | | 3 | |
S
3 = 27 + 9 + 3 = 39 lub S
3 = 27 − 9 + 3 = 21
25 sie 15:46
Bogdan:
Zadanie 9.
| | 2 | | sinα | | | | 2 | |
sinα = |
| , tgα = 5 ⇒ |
| = 5 ⇒ cosα = |
| = |
| |
| | 3 | | cosα | | 5 | | 15 | |
| | 4 | | 4 | | 900 + 36 | | 936 | |
sin2α + cos2α = |
| + |
| = |
| = |
| ≠ 1 |
| | 9 | | 225 | | 9*225 | | 2025 | |
Nie istnieje taki kąt α
25 sie 15:52
Bogdan:
Jaka jest treść zadania z trapezem? W podanej wyżej treści coś jest nie tak.
25 sie 15:54
Bogdan:
Zadanie 2, szkic rozwiązania.
S
30 − suma zarobków 30 pracowników,
S
28 − suma zarobków 28 pracowników.
| S30 | |
| = 1950 ⇒ S30 = 30*1950. |
| 30 | |
| S28 | |
| = 1,04*1950 ⇒ S28 = 28*1,04*1950. |
| 28 | |
S
30 − S
28 = 30*1950 − 28*1,04*1950 = 1716.
x − zarobek I pracownika
0,76x − zarobek II pracownika
x + 0,76x = 1716 ⇒ 1,76x = 1716 ⇒ x = 975 i 0,76x = 741.
25 sie 16:07
Dariusswwe:

czy 9 zadanie mogłem rozwiązać tak? :
sinL = 2/3
z twierdzenia pitagorasa doliczam y=
√5
następnie tg L = 2/y czyli 2/
√5 po usunięciu niewymierności mam że tgL = 2
√5 / 5... a
więc taki kąt nie istnieje... czy takie rozwiązanie jest poprawne
25 sie 16:44
Dariusswwe: dany jest trapez prostokątny: wiedząc że górna podstawa jest 2 razy dłuższa od wysokości
trapezu , krótsza przekątna ma długość 3 √5 oblicz pole tego trapezu oraz kąt nachylenia
dłuższej przekątnej do dolnej podstawy tego trapezu... drugie ramię ma długość √11
25 sie 16:47
Ania : ile jest puntów za zadanie 11?
25 sie 16:51
Dariusswwe: chyba 4
25 sie 16:56
Dariusswwe:

dany jest trapez prostokątny: wiedząc że górna podstawa jest 2 razy dłuższa od wysokości
trapezu , krótsza przekątna ma długość 3 √5 oblicz pole tego trapezu oraz kąt nachylenia
dłuższej przekątnej do dolnej podstawy tego trapezu... drugie ramię ma długość √11
25 sie 17:33
Dariusswwe: hejka czy moje rozwiązanie zadanie 9 jest poprawne
25 sie 21:57
Bogdan:
Do Dariusswwe
Pomysł na rozwiązanie zadania 9 jest dobry, wypadało oznaczyć boki: 2x, 3x, x > 0, a nie 2, 3.
y = √9x2 − 4x2 = x√5
26 sie 10:11
Dariusswwe: ale wykonując takie rozwiązanie mogę liczyć na jakieś punkty

bodajże 3 do zdobycia?
26 sie 11:09
Bogdan:
Tak, otrzymasz 1 punkt mniej.
26 sie 12:41
Maćko: Zadanie 9
Z tw. Pitagorasa x2+(2x)2=(3√5)2
zatem wysokość jest równa 3, a krótsza podstawa 6.
Teraz drugi raz tw Pitagoras
32+a2=√112, gdzie a to ten mały odcinek z dłuższej podstawy jak się narysuje wysokość z
wierzchołka kata rozwartego
a=√2
Stąd pole 0,5(6+6+√2)*3
29 sie 22:04
majka: Maćko, zgadza się! wynik ten sam co u mnie
29 sie 23:44
Eta:
Przeglądając rozwiązania zadań, zauważyłam małą nieścisłość
w
zad 7 Bogdan
przeoczył ...... ciąg ma być
malejącym
zatem przyjmujemy zgodnie z treścią , że
q= 13
bo dla q= −
13 −−− ciąg jest
przemienny
więc jest tylko jedna wartość S
3 ,
S3 = 39
30 sie 22:46
Bogdan:
Rzeczywiście nie uwzględniłem warunku o ciągu malejącym i dlatego podałem we wstępie
tego zadania, ze jest to szkic rozwiązania, a nie rozwiązanie. Powinienem jednak na końcu
dopisać: "teraz trzeba uwzględnić warunki zadania". Dziękuję Eto za uzupełnienie, bo porządek
musi być
31 sie 13:56
Dariusswwe: Hejka! czy sądzicie że otrzymam jakieś punkty za rozwiązanie z trygonometrii (9)

Bodajże 3 pkt do zdobycia....

moje rozwiązanie jest w tym poście troszkę wyżej...proszę o
opinie
31 sie 16:21
Alinka: Myślę, że Ci uznają to rozwiązanie, ale czy za całe 3 pkt to nie ręczę.
2 wrz 20:53