matura probna
bulaj: Mam pytanie odnosnie zadania maturalnego z poprawy
zadanie brzmialo jakos ze a
1 =9 suma trzech pierwszych wyrazow jest 2 razy wieksza od sumy 3
kolejnych wyrazow.. oblicz a
8
a
8=0

? prosze o odpowiedz czu=y obliczylem dobrze
25 sie 11:38
AS: Sprecyzuj bardziej zadanie.
Czy chodzi o ciąg arytmetyczny,czy geometryczny a może jeszcze jakiś inny.
25 sie 11:44
AS: Przyjmując,że ciąg jest arytmetyczny mamy ciąg:
9 , 9 + r , 9 + 2*r , 9 + 3*r , 9+ 4*r , 9 + 5*r
S1 = 9 + 9 + r + 9 + 2*r = 27 + 3*r
S2 = 9 + 3*r + 9 + 4*r + 9 + 5*r = 27 + 12*r
Z warunków w zadaniu zachodzi
S1 = 2*S2
Stąd równanie
| | 9 | |
27 + 3*r = 2*(27 + 12*r) ⇒ r = − |
| |
| | 7 | |
Szukany ciąg to:
9 , 7
57 , 6
37 , 5
17 , 3
67 , 2
47
Sprawdź sumy!
25 sie 11:58
Dariusswwe: 3 pierwsze wyrazy było 2 razy mniejsze od 3 następnych xD
25 sie 12:03
Dariusswwe: r wyszło mi chyba 4,5
25 sie 12:04
bulaj: arytmetyczny ciag
25 sie 12:08
bulaj: Dariusswwe jak to liczylas ? mozesz tak chociaz w przyblizeniu pokazac jak sie za to
zabralas ? ja liczylem tak i nie wiem czy to dobrze S3=2*(a4+a5+a6) r=− 2927 chyba
25 sie 12:19
bulaj: S3 obliczylem wczesniej
25 sie 12:20
Dariusswwe: chwilka... liczyłeś to jestem Ja czyt On xD
25 sie 12:24
Dariusswwe: 9 , 9 + r , 9 + 2*r = x
9 + 3*r , 9+ 4*r , 9 + 5*r = 2x
27 + 3r = x
27 + 12r = 2x
czyli.... 27 + 12r = 54 + 6r
6r = 27 / : 6
r = 4,5
a dalej to już wiesz... xD
25 sie 12:28
Dariusswwe: a pole trapezu ile ci wyszło

i ta wysokość i górna podstawa

mi pole = 45 a wysokość
√15 a podstawa górna 2
√15
25 sie 12:31
bulaj: nie wiem nie liczylem pola.. powylazily mi dziwne liczby stwierdzilem ze robilem cos zle..
obliczylem wysokosc krotszy bok a tak zostawilem.. szkoda mi bylo czasu a nie bylem pewny czy
to jest dobrze.. mam nadzieje ze za moje wyliczenia w tym zadaniu przynajmniej 1 pkt dostane
^^ a jak myslisz zdalas ? ja 15 pkt raczej jestem pewny ale wedlug mnie TA matura jeszcze nie
dla mnie

za cienki jestem..
25 sie 13:37
Dariusswwe: myślę że zdane... tylko szkoda że teraz nie mam odpowiedzi żeby sobie porównać... jakie
pamiętasz rozwiązania
25 sie 13:41