pomoc do zadania
janek: rozwiazujac zadania na trojkat prostokatny spotkalem wzory
P=1/2(a+b+c)*r i Pc= a*b*c/ 4R czy moglby mi ktos wzory te wytumaczyc. Za pomoc dziekuje
bardzo
13 mar 12:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
wytłumaczyć wzory

hęęę
13 mar 12:19
aniabb:

pole niebieskiego trójkącika 1/2 a*r
pole zielonego trójkącika 1/2 b*r
pole fioletowego trójkącika 1/2 c*r
razem pole trójkąta 1/2 a*r +1/2 b*r +1/2 c*r = 1/2(a+b+c) r
13 mar 12:23
aniabb: linie rozjechane oczywiście tylko dlatego, żeby było widać kolorki
13 mar 12:25
janek: dzięki.zadanie ,nie rozpatrywałem z rysunkiem i dlatego nie mogłem tego pojąc
Nie rozumiem drugiego wzoru na pol.
13 mar 12:28
13 mar 12:32
13 mar 12:32
janek: dziekuję bardzo za wskazówki
13 mar 14:53