PILNE!!
Krysiaa: 3.
Zbadaj monotoniczność ciągu:
an = n2 + n
an = n − 4 przez n + 4
12 mar 18:11
bezendu:
a) an+1=(n+1)2+(n+1)=n2+2n+1+n+1=n2+3n+2
an+1−an=n2+3n+2−(n2+n)=n2+3n+2−n2−n=2n+2
an+1−an>0 ciąg jest rosnący
12 mar 18:24
Krysiaa: Dziękuje bardzo za pomoc
12 mar 18:25
bezendu:
| | n+1−4 | | n−3 | |
b) an+1= |
| = |
| |
| | n+1+4 | | n+5 | |
| | n−3 | | n−4 | | (n−3)(n+4)−(n−4)(n+5) | |
an+1−an= |
| − |
| = |
| = |
| | n+5 | | n+4 | | (n+5)(n+4) | |
| | n2+4n−3n−12−(n2+5n−4n−20) | |
= |
| = |
| | (n+5)(n+4) | |
| n2+n−12−n2−5n+4n+20 | | 8 | |
| = |
| |
| (n+5)(n+4) | | (n+5)(n+4) | |
a
n+1−a
n>0 ciąg jest rosnący
12 mar 18:35
bezendu: nie ma za co
12 mar 18:35
Krysiaa: Dany jest ciąg arytmetyczny. Mając dane a3 = 15 i a7 = 31 , znajdź a10 i sumę S10 .
Wypisz 10 wyrazów tego ciągu.
12 mar 18:36
Krysiaa:
12 mar 18:37
bezendu:
a3=15
a7=31
a3=a1+(3−1)*r=a1+2r
a7=a1+(7−10*r=a1+6r
a1+2r=15/(−1)
a1+6r=31
−a1−2r=−15
a1+6r=31
4r=16/4
r=4
a1+2r=15
a1+2*4=15
a1=15−8
a1=7
an=7+(n−1)*4
an=7+4n−4
an=3−4n
a1=7
a2=11
a3=15
a4=19
a5=23
a6=27
a7=31
a8=35
a9=39
a10=43
12 mar 18:48
12 mar 18:51
Krysiaa: Dzięki
12 mar 19:13
12 mar 19:19