Liczby rzeczywiste
blan: Bardzo proszę o pomoc! <= −mniejsze lub równe
1.Rozwiąż nierówność ||x−1|−x|<=2 ( No to tak ja to robię że to wyrażenie ma być pomiędzy
<−2,2>
czyli mamy nierówność |x−1|−x<=2 lub |x−1|−x >=−2 z pierwszego wychodzi mi od −3/2 +
nieskończoności a z drugiej od −nieskończoności do + nieskończoności )
odp: −3/2 + nieskończoności ( właśnie teraz nie wiem dlaczego oni nie uwzględniają tej drugiej
opcji )
2.Rozwiąż nierówność ||x+cos60 |+|x−tg45||<4
to wiec za cos60 =1/2 a za tg45=1 no i podobnie jak w pierszym zadaniu ja rozpatruje dwa
przypadki czyli |x+1/2| +|x−1|<4 a drugi |x+1/2| +|x−1|>−4 z pierwszego wychodzi (−7/4 do
9/4 ) a z drugiego inny przedział czyli odpowiedzą jest suma a odpowiedzią jest ((−7/4 do 9/4
)
odp : (−7/4 do 9/4 )
zad.3 do tego nie wiem jak się zabrać robiłam to przypadkami ale mamy 8 przypadków
zaznacz w układzie współrzędnych zbiór rozwiązan równania |x+y|=|x|+|y|
11 mar 19:59
blan: Czy ktoś może mi pomóc
12 mar 09:35
Edyta PK:
https://matematykaszkolna.pl/strona/15.html
z definicji wartości bezwzględnej (strona podana powyżej)
||x−1|−x≤2
|x−1|−x ≤2 dla |x−1|−x > 0
−|x+1|+x ≤2 dla |x−1|−x < 0
teraz po raz kolejny musisz skorzystać z definicji wartości bezwzględnej, otrzymasz cztery
równania
12 mar 09:46
Edyta PK:
zadanie 3
jak wypiszesz wszystkie osiem przypadków, to zauważysz, że dwa od razu można wykluczyć
x>0 y>0 x+y<0
x<0 y<0 x+y>0
zostaje ci sześć − cztery z nich są sprzeczne
odp. y=−x
12 mar 10:00
blan: no to odpowiedzią będzie linia ? czy kropki ?
12 mar 13:46
blan: Edyta a możesz zobaczyć czy to twoim sposobem wychodzi to zadanie pierwsze ?
bo po pierwsze dziedzinę pierwszego musimy i wyjdą nam dwie dziedziny a to już będzie masakra
a czy jeżeli |x|<a − z definicji to jest również wieksze od − a definicja − wartości bezw.
czyli możemy ||x−1|−x|<=2 czyli jest mniejsze od dwa i wieksze od minus dwa ?
czy ja to rozumiem dobrze
?
12 mar 14:00
12 mar 14:17
blan: Krzysiek twoim sposobem(też tak robiłam) mi również nie wychodzi czy ktoś to rozwiązał bo może
błąd w odpowiedziach jest ?
12 mar 19:23