pomocy?!
Asia..: Hey mam problem z kilkoma zadaniami czy ktos mi pomoże


bede bardzo wdzieczna
1.Wzory cosinusów np w trójkącie abc dł boku ab wynosi 12 a bc 18 kat zas przy wierzchołku b ma
miare 60 stopni wyznacz dł boku ac?
23 sie 12:55
Bogdan:

Wierzchołki figur oznaczamy dużymi literami.
Podaj wzory cosinusów:
a
2 = ....
b
2 = ....
c
2 = ....
Znajdziesz je np tutaj
543
23 sie 13:14
Asia..: dziekuje

a mógł byś jeszcze sprawdzic czy wynik wszedł mi dobry?
na kalkulatorze wyszło mi 20,6
a jak liczyłam recznie 2
√113
23 sie 13:19
Bogdan:
To są złe wyniki, przelicz jeszcze raz.
| | 1 | |
a = 18, c = 12, β = 60o, cos60o = |
| |
| | 2 | |
b
2 = a
2 + c
2 − 2*a*c*cosβ
b
2 = ... dokończ
23 sie 13:26
Asia..: no juz nie wiem poddaje sie jakies kosmiczne wyniki mi wychodza

pomoż...
23 sie 13:31
Bogdan:
To są tylko rachunki, wstaw swoje liczby do podanego wzoru i pokaż zapis
23 sie 13:33
Asia..: b2=144+324−2*18*12*12
b2=468−21
b2=447
23 sie 13:37
Bogdan:
Jak policzyłaś liczbę 21?
23 sie 13:40
Bogdan:
Znak * oznacza mnożenie
23 sie 13:40
Asia..: jej sory pomyłka juz chyba wiem
b2=468+216
b2=684
23 sie 13:43
Asia..: i co teraz mam zobic z ta liczba?
23 sie 13:43
Bogdan:
W tym działaniu jest znak minus, nie plus, popraw wynik.
23 sie 13:52
Asia..: b2=252
23 sie 13:54
Asia..: ?
23 sie 13:54
Bogdan:
Jeśli np. x2 = 25, to x = ....,
podobnie jest w tym działaniu: b2 = 252, to b = ....
Nie używaj kalkulatora.
23 sie 13:56
Asia..: no i dupa nie wiem'
23 sie 14:02
Asia..: 15.9?
23 sie 14:04
Bogdan:
Podam wynik tego banalnego działania, bo szkoda mojego czasu na rachunki na poziomie
szkoły podstawowej.
b2 = 252 ⇒ b = √252 = √36*7 = 6√7
Koniecznie ćwicz rachunki i umiejętność wstawiania danych do wzoru, bo na tym polegało
Twoje zadanie.
23 sie 14:09
Asia..: oh dzieki sorka za stracony czas
23 sie 14:10