help!
Wydi: Wyznacz współczynniki c i d wielomianu W(x)=x3−4x2+cx+d wiedząc że liczba 1 jest dwukrotnym
pierwiastkiem wielomianu.
22 sie 19:36
Bogdan:
Zobacz podobny przykład tu
18963
22 sie 19:44
Wydi: W(x)=(x−1)
2(x−x
3)⇔W(x)=x
2−2x+1(x−x
3)⇔W(x)=x
3−2x
2+x−x
3x
2+2x
3x−x
3
w ten sposób tak
22 sie 19:57
Wydi: i dalej...
W(x)=x3−(2−x3)x2+(1+2x3)x−x3
22 sie 20:00
Wydi:
22 sie 20:01
Wydi: c=−1/2 i d=−1
22 sie 20:03
Wydi: Kurcze nie zgadza się jednak znalazłem takie fajne twierdzenie

"Jeśli x
1 x
2 x
3 są pierwiastkami równania x
3+bx
2+cx+d to
m.in x
1+x
2+x
3=−b
czyli x
1=x
2=1
x
1+x
2+x
3=−b
1+1+x
3=4
x
3=2
(x−1)
2(x−2)⇔(x
2−2x+1)(x−2)
=x
3−2x
2−2x
2+4x+x−2⇔x
3−4x
2+5x−2 teraz jest dobrze

22 sie 20:21
Bogdan:
x3 = r − trzeci pierwiastek
W(x) = x3 − 4x2 + cx + d
Postać iloczynowa:
W(x) = (x − 1)2(x − r) ⇒ W(x) = (x2 − 2x + 1)(x − r) ⇒
⇒ W(x) = x3 − rx2 − 2x2 + 2rx + x − r ⇒
⇒ W(x) = x3 + (−r − 2)x2 + (2r + 1)x − r
−r − 2 = −4 ⇒ r = 2
Odp.: x3 = 2
Można dodatkowo wyznaczyć c, d:
2r + 1 = c ⇒ c = 5
−r = d ⇒ d = −2
W(x) = x3 − 4x2 + 5x − 2
22 sie 20:36
Wydi: to dobrze mi wyszło 2 sposobem


twierdzenia ułatwiają życie

Dzięki Bogdan!
22 sie 20:38
Bogdan:
To, co zastosowałeś, to wzory Viete'a dla wielomianu trzeciego stopnia przy a = 1
W(x) = ax3 + bx2 + cx + d
22 sie 20:38
Wydi: dobrze wiedzieć gdyż okazało się pomocne
22 sie 20:40
Eta:
Witam

Można też tak: wykonać dzielenie:
( x
3 − 4x
2 +cx +d ) : ( x
2 −2x +1)= x − 2
− x
3 +2x
2 −x
−−−−−−−−−−−−−
= −2x
2 +( c −1)*x +d
+2x
2 − 4x +2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
= ( c −1 −4)*x + d +2 = R(x) =0 więc c − 5 =0 ∊ d+2 =0
to c = 5 ⊂ d= −2 ∊ x −2=0 =>
x= 2
wielomian :
x
3 −4x
2 +5x −2 = ( x −1)
2 ( x −2)
22 sie 22:45