prośba o rozwiąz. zadania z pochodnej
robert: proszę o rozwiązanie zadania
| | 5x2+3x−1 | |
f(x)= |
| − pochodna |
| | x−1 | |
22 sie 13:22
Bogdan:
| | g(x) | | g'(x) * h(x) − g(x) * h'(x) | |
Jeśli f(x) = |
| , to f'(x) = |
| |
| | h(x) | | [h(x)]2 | |
Czy to wystarczy?
22 sie 13:25
robert: nie za bardzo prosze o całość jak mozesz dzieki bardzo
22 sie 13:26
Bogdan:
A czego w podanym wzorze nie rozumiesz?
Zobacz wzory tutaj
359 i podobne przykłady tutaj
360
22 sie 13:39
robert: ok
22 sie 13:56
Bogdan:
Pokaż swoje rozwiązanie, sprawdzimy.
22 sie 14:16
22 sie 14:23
Bogdan:
Źle w liczniku i źle w mianowniku, przelicz jeszcze raz, uważaj na znaki i stosuj poprawnie
wzory skróconego mnożenia.
22 sie 14:35
robert: jak to sie poprawnie rozwiązuje
(x−1)2
22 sie 14:36
Bogdan:
(a + b)2 = a2 − 2ab + b2
22 sie 14:38
Bogdan:
Chochlik, poprawiam: (a − b) = a2 − 2ab + b2
22 sie 14:39
robert: licznik 5x2+4x−4
22 sie 14:39
robert: czy dobrze

?
22 sie 14:39
robert: mianownik
x2−2x−1
22 sie 14:42
robert: jest ok czy nadal błąd
22 sie 14:43
Bogdan:
Błąd, powtarzam wzór skróconego mnożenia: (a − b)2 = a2 − 2ab + b2.
Jesteś na etapie zaawansowanej analizy matematycznej, rozwiązujesz zadania
z funkcjami wielu zmiennych, a masz kłopoty z wzorami skróconego mnożenia,
które jeszcze niedawno miał obowiązek znać każdy gimnazjalista.
22 sie 14:52
robert: mam do ciebie prośbe mam przerwe 10 lat i juz nie pamiętam sorki
22 sie 14:55
Bogdan:
Podam jednak rozwiązanie.
| | 5x2 + 3x − 1 | |
f(x) = |
| |
| | x − 1 | |
| | (10x + 3)(x − 1) − 1*(5x2 + 3x − 1) | |
f'(x) = |
| = |
| | (x − 1)2 | |
| | 10x2 − 10x + 3x − 3 − 5x2 − 3x + 1 | | 5x2 − 10x − 2 | |
= |
| = |
| |
| | (x − 1)2 | | (x − 1)2 | |
Tak można zostawić lub zapisać z rozwiniętym mianownikiem:
| | 5x2 − 10x − 2 | |
f'(x) = |
| |
| | x − 2x + 1 | |
22 sie 14:58
robert: dzięki
22 sie 15:00