sprawdzicie ?
Wercia: 4 − 3 √5) 2 − ( 6+ 7 √2 ) (6 −7 √2 ) =
i czy to wychodzi 24 √5−73
9 mar 18:58
Dominik: nie.
9 mar 19:00
Wercia: to ile ?
9 mar 19:00
Dominik: zapisz swoje obliczenia, poszukam bledu. chociaz jeden na pewno widze:
(a − b)2 = a2 + b2 − 2ab
zle podstawilas do wzoru
9 mar 19:04
olka : 4 − 3 √5) 2 − ( 6+ 7 √2 ) (6 −7 √2 ) = 42 −2*4*3 √5 + ( 3 √5 2 − ( 62 − ( 7
√22 ) = 16 −24 √5 + 45 −36 −98 = −24 √5 −73
9 mar 19:04
wercia : mam tak samo zrobione jak olka
9 mar 19:06
Dominik: @olka, zle.
9 mar 19:06
wercia : mi tak samo wyszło a co jest zle ?
9 mar 19:07
Dominik: (4 − 3√5)2 − (6 + 7√2)(6 − 7√2) = 16 + 45 − 24√5 − (36 − 98) = 123 − 24√5
9 mar 19:09
Dominik: z zapisu olki niewiele rozumiem − jest nieczytelny. od groma niepotrzebnych nawiasow.
9 mar 19:09
wercia : ale czekaj bo tam jest 3√5)2 to i tak bedzie √5 na koncu ?
9 mar 19:11
wercia : a z kad sie wziolo − 24 √5 ?
9 mar 19:12
Dominik: (a − b)2 = a2 + b2 − 2ab
9 mar 19:16
Dominik: rozumiesz?
9 mar 19:23
9 mar 19:25
Magda: tak rozumiem dzięki
9 mar 19:25
Dominik: ile ty masz imion? trzymaj sie jednego.
9 mar 19:28
Magda : tylko dwa przepraszam już bede mieć tylko jedno przepraszam
9 mar 19:56