Prośba o sprawdzenie odpowiedzi do zadania z ostrosłupem
Aleksander:
Witam Państwa,
Podstawa˛ ostrosłupa ABCS jest trójka˛t ABC, w którym |AB| = 4, |BC| = 6, |CA| = 8.
Wszystkie s´ciany boczne tworza˛z płaszczyzna˛podstawy ka˛t 60◦.Oblicz objeąos´c´ ostrosłupa.
Chciałbym tylko prosić o sprawdzenie odpowiedzi jeśli to nie problem. Mi wyszło 10.
Pozdrawiam
9 mar 14:36
9 mar 17:00
pigor: ... , otóż ściany tworzą ten sam kąt α=60
o z podstawą więc
2p=4+6+8= 18 ⇒ p=9 i 9−4=5, 9−6= 3, 9−8=1 ⇒ S
2= 9*5*3*1= 9*15 ⇒
S=3√15
zaś
r=
Sp=
39√15=
13√15 ⇒ z Δ ekierki
H=r
√3=
13√45=
√5 ,
zatem
Vs=
13π r
2H=
13π*
19*15*
√5=
59π√5 − szukana objętość
9 mar 17:41
pigor: o...

kurcze to jest ostrosłup, więc
VO=13S*H=
13*3
√15*
√5=
5√3 − szukana objętość .
9 mar 17:47