Stereometria
Overplay: Podstawa ostrosłupa ABCS jest trójkat ABC, w którym |AB| = 4, |BC| = 6, |CA| = 8.
Wszystkie sciany boczne tworza z płaszczyzna podstawy kat 60◦.Oblicz objetosc ostrosłupa.
9 mar 14:40
Zygryd: Pole podstawy ze wzoru Herona czyli √9*(9−8)(9−6)(9−4)
pp=3√18
Jeszcze wyskość... nie mogę jej jednak jakoś wymyślić
9 mar 15:02
Zygryd: pole podstawy oczywiście 3√15
9 mar 15:03
Skipper:
... połącz to z promieniem okręgu wpisanego −
9 mar 15:06
dero2005:

a = 4
b = 6
c = 8
P =
√p(p−a)(p−b)(p−c) = 3
√15
p =
12(a+b+c)
P =
r2(a+b+c) = 9r
3
√15 = 9r
H =
√5
sprawdź obliczenia
9 mar 15:07
Overplay: tez tak robilem ale skad wiesz spodek wysokosci lezy na srodku okregu opisanego i wogole wydaje
mi sie ze zbyt mala ta wysokosc wyszla...
9 mar 15:44
dero2005:
nie na opisanego tylko wpisanego . Zawsze tak jest gdy wszystkie ściany boczne są pochylone do
podstawy pod jednym kątem
9 mar 15:54