Trudny logarytm
Ann: Do wykresu funkcji f(x) = ax należy punkt (log23 ; 9). Oblicz a. Czy zna ktoś jakiś prosty
sposób na rozwiązanie?
9 mar 13:43
Janek191:
9 = a*{ log 2
3}
9 = 3a*log 2
3 = a *log2
===============
9 mar 14:04
asdf:
f(x) = ax
f(log23) = 9
9 mar 14:07
Krzysiek : Po pierwsze jak funkcje chcesz czy f(x)=ax czy f(x)=ax . Chociaz niewazne .
Wezmy np f(x)=ax to przeciez wiesz ze f(x)=y i nasza funkcja bedzie miala postac y=ax
To teraz bierzemy punkt . Punkt na wykresie ma dwie wspolrzedne . Pierwsza xowa i druga
ykowa . I to w takiej kolejnosci
TEraz wazna uwaga . Jesli punkt nalezy do wykresu funkcji to znaczy ze spelnia rownanie teej
funkcji
nasz punktk ktory nalezy do wykresu funkcji y=ax ma wspolrzedna xowa = log23 (czyli
inaczej mozemy to zapisac ze x=3log2 a to z e wzoru logabn=nlogab
9 mar 14:23
Krzysiek : Pisze dalej bo wcisnalem wyslij. a wspolrzdna y
kowa =9 wiec do rownania funkcji y=ax
podstawiamy za x=3log2 a za y=9 i mamy 9=a*3log2 i wylicz z tego sobie a
To samo bedzie tutaj
https://matematykaszkolna.pl/forum/48991.html piszesz na poczatek f(x)=a
x ze to jest y=a
x i podstawiaz
wspolrzedne punktu do rownania funkcji . Z czasem jak zrobisz kilka zadan to nie bedziesz
musiala zamieniac tego f(x) na y bo bedziesz to robic z marszu bo bedziesz wiedziec ze to
jest to samo
9 mar 14:32