Rozwiąż równanie
bąbel: Rozwiąż równanie
x + y = 400
y + z = 300
x + z = 440
6 mar 19:06
6 mar 19:07
krystek: Metoda podstawiania
6 mar 19:08
bąbel: ale co do czego podstawić?!
6 mar 19:10
krystek: jak wyzanczysz x to za x , jak y to za y z za z
6 mar 19:11
bąbel: Czy to ma być tak:
x+y=400
y+z=300
x+z=440
x=400−y
z=300−y
400−y+300−y=440
x=400−y
z=300−y
−2y=260 / (/−2)
x=400−y
z=300−y
y=260
x=400−260
z=300−260
y=260
x=140
z=40
y=260
6 mar 19:18
6 mar 19:24
krystek: 260:2=130 popraw
6 mar 19:25
bąbel: Dziękuję!
Eta: Tamten sposób jest bardziej zagmatwany... Wolę ten
6 mar 19:28
krystek:
x=400−y
z=300−y i teraz podstawiasz
_________
400−y+300−y=440
2y=260
y=130 I masz krótszy zapis
6 mar 19:32
Eta:
6 mar 19:33
jikA:
Niezagmatwany tylko dla tych co potrafią coś dostrzec po za wyznaczaniem z każdego równania po
niewiadomej. Dla Ciebie
Eta.
6 mar 19:33
krystek: Nie zagmatwany dla wprawnych.
6 mar 19:38
bąbel: Wyraz "poza" pisze się razem!
I dziękuję za pomoc!
6 mar 19:51
Eta:
jikA dzięki za jabłko
6 mar 19:57
jikA:
Na zdrówko.
6 mar 20:01