Układy równań
bąbel: W ogrodzie pana Tomasza rosną tulipany. Białych i żółtych jest łącznie 400, żółtych i
czerwonych −300, a białych i czerwonych − 440. Ile tulipanów każdego koloru rośnie w ogrodzie
pana Tomasza?
Błagam o pomoc. To dla mnie bardzo WAŻNE!
6 mar 18:39
Dominik: x − ilosc bialych tulipanow
y − ilosc zoltych tulipowanow
z − ilosc czerwonych tulipanow
x + y = 400
y + z = 300
x + z = 440
rozwiaz uklad rownan
6 mar 18:45
bąbel: Dziękuję!
6 mar 18:46
bąbel: Czy to się rozwiązuje tak samo jak układ z dwoma równaniami?
6 mar 19:04
Eta:
1/ i 3/ dodaj stronami otrzymasz:
2x+(y+z)= 840 ⇒ 2x+300=840 ⇒ x= 270 białych
dokończ......
6 mar 19:13