pomocy błagam
anetka: oblicz równanie 2x2+4x=2
6 mar 11:16
krysiaczek: 2x2+4x−2=0 /:2
x2+2x−1=0
teraz liczysz deltę i miejsca zerowe
6 mar 11:22
anetka: pomocy
6 mar 11:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale co pomocy

Δ liczyć nie potrafisz
6 mar 11:23
6 mar 11:23
6 mar 11:23
krysiaczek: ogólny wzór wygląda tak: ax
2+bx+c=0
w tym przypadku
a=1 b=2 c=−1
podstawiasz do wzoru
Δ=b
2−4ac
wychodzi Ci Δ=8
teraz ze wzorów wyliczasz miejsca zerowe:
x
1=
−b−√Δ4a
x
2=
−b+√Δ4a
powinno zdaje się wyjść x
1=
1−√22 i x
2=
1+√22
wryj ten schemat postępowania na pamięć

!
6 mar 11:28
ty: tylko że a=1 b=1 c=−2 to jak obliczysz delte to wyjdzie −9 a nie 8?
6 mar 11:53
ty: tylko że a=1 b=1 c=−2 to jak obliczysz delte to wyjdzie −9 a nie 8?
6 mar 11:53
asdf: 12 − 4*(−2)*1 = 9
6 mar 12:01