pomocy
adam: rozwiąż równania i nierówności
A. x2+x−2=0
B. −x2+2x=1
C.2x2+4x=2
D. x2+2x>1
E. 2x2−3x−2≤0
F.9x2<25
6 mar 10:54
6 mar 10:55
6 mar 10:57
adam: kto mi pomoże rozwiązać bo nie pamiętam tego jak to się liczyło pomocy błagam
6 mar 11:01
krysiaczek: a) wyliczasz miejsca zerowe Δ=b2−4ac
Δ=1−4*1*(−2)
√Δ=9
x1=−2
x2=1
wzory na miejsca zerowe funkcji kwadratowej sprawdź
6 mar 11:09
aniabb: no to masz w tych linkach przypomnienie krok po kroku
6 mar 11:10
krysiaczek: b) przenieś 1 na drugą stronę, tak aby mieć po jednej stronie 0 a po drugiej równanie
kwadratowe, potem liczysz ze wzorów delete i miejsca zerowe
c) tak samo jak w b) tylko za nim przejdziesz do wzorów podziel wszystko przez 2
6 mar 11:11
krysiaczek: d) jest to nierówność, powinna Ci się lampka zapalić, że raczej nie wyjdzie Ci konkretna
liczba, a przedział, i liczysz nie kiedy funkcja jest równa zero, a kiedy jest mniejsza bądź
większa od zera (wykres musisz sobie narysować).
deltę i miejsca zerowe liczysz identycznie, tylko dodatkowo określasz czy ramiona paraboli są w
góre czy w dół (w górę gdy a>0, w dół gdy a<0) jeżeli a=0 to nie ma funkcji kwadratowej!
6 mar 11:19
aniabb: krysiaczek ..wykorzystuj linki bo się zamęczysz

skoro Jakub już to tak ładnie opisał to
niech może najpierw spróbuje sam
6 mar 11:27
krysiaczek: z praktyki wiem, że lepiej napisać coś samemu jeszcze raz jak się tłumaczy/pomaga poza tym nie
przestudiowałam dokładnie materiałów Jakuba, ale wydaje mi się, że tam często brakuje
przydatnych uwag (tak czepiam się), ale przez to materiał prezentowany jest bardziej
przejrzysty
6 mar 11:33
aniabb: w zadaniach podstaw do wzoru są wystarczające

zwłaszcza przy tej masie pytań tutaj.. gdy
większość nawet nie próbuje ich poczytać, a pewnie spokojnie wtedy daliby sobie radę
6 mar 11:40
adam: czyli w A będzie tak:
x2+x−2=0
a=1 b=1 c=−2
Δ=b2− 4ac
Δ=12+4*1*(−2)
Δ=1+8
Δ=9
x1=−2
x2=1
dobrze?
6 mar 11:43
Edyta PK:
dobrze
w ramach ścisłości tam powinno być Δ=12−4*1*(−2)
6 mar 11:46
adam: czyli jak tam bedzie minus to wyjdzie −9 a nie 9?
6 mar 11:48
aniabb: −4*(−2) =+8 więc 1 −4*(−2) =1 +8
6 mar 11:50
adam: czyli dobrze zrobiłem tam u góry tylko znaki musze zmienić
6 mar 11:57
aniabb: tak
6 mar 11:59
adam: czyli w C będzie
a=4 b=4 c=2?
6 mar 12:01
adam: sorry tam bedzie a=2
czyli Δ=4√2
6 mar 12:04
aniabb: tak ale to już √Δ = 4√2
6 mar 12:06
adam: | | −4−4√2 | | 8√2 | |
czyli x1= |
| = |
| =√2 x2= wyjdzie −1+√2 |
| | 8 | | 8 | |
6 mar 12:11
aniabb: czy wg Ciebie 4+4*2=8*2
6 mar 12:12
6 mar 12:12
adam: −1−√2
6 mar 12:19
aniabb: tak
6 mar 12:21
adam: w B będzie
a=−1 b=2 c=1
Δ=0?
dobrze?
6 mar 12:22
aniabb: c= −1 bo wszystko na jedną stronę i teraz Δ=0
6 mar 12:23
adam: a=−1 b=2 c=−1
Δ=b2−4ac
Δ=22−4*(−1)*(−1)
Δ=4−4
Δ=0 tak?
6 mar 12:28
adam: a D:
Δ=(−3)
2−4*(−2)*2=9+16=25
√Δ=5
x2=2
6 mar 12:34
aniabb: tak ale to przykład E
6 mar 12:36
adam: zakręcony jestem już.
6 mar 12:38
adam: a pomożesz mi z tym F?
6 mar 12:52
aniabb: tak samo a=9 b=0 c=−25
6 mar 12:53
aniabb: albo wzór skróconego mnożenia

9x
2−25<0
(3x−5)(3x+5)<0
x∊(−5/3 ; 5/3)
6 mar 12:54
adam: czyli Δ=02−4*9*(−25)
6 mar 12:56
aniabb: tak
6 mar 12:57
adam: to zostało mi D do zrobienia
6 mar 12:57
adam: D:
a=1 b=2 c=1
Δ=4−4=0?
6 mar 12:59
aniabb: c= −1 Δ=8
6 mar 13:09
6 mar 13:14
aniabb: w x wstawiasz √Δ
6 mar 13:15
adam: aha. ale tak to jest dobrze?
6 mar 13:19
adam: x∊(−6:10> tak?
6 mar 13:20
adam: ?
6 mar 13:37
6 mar 13:43