matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rownanie trygonometryczne
Olislawiec:
Rozwiąż równanie: sin(x+
π
3
)sin(x−
π
3
)=−
1
2
w przedziale <0;2π>
6 mar 00:44
Jack:
https://matematykaszkolna.pl/strona/3670.html
(przyjrzyj się wzorkowi na różnicę cosinusów)
6 mar 01:08
jikA:
x + y
x − y
Wykorzystamy tutaj wzór −2sin(
)sin(
) = cos(x) − cos(y).
2
2
1
2
2x +
π
3
2
2x −
π
3
1
−
* (−2)sin(
)sin(
) = −
/ * (−2)
2
2
2
2
2
cos(2x) − cos(
π) = 1
3
π
cos(2x) + cos(
) = 1
3
1
cos(2x) +
= 1
2
1
cos(2x) =
2
Teraz dokończ.
6 mar 01:09
jikA:
Przepraszam
Jack
nie widziałem Twojego wpisu.
6 mar 01:20
Jack:
spox
6 mar 01:22