funkcje
kaś: W trójkącie prostokątnym naprzeciw kąta α leży bok o długości 3 cm . Na przeciwko β− bok o
długości 6 cm. Wskaż fałszywy zapis :
a) sinβ=2
√5/5
b) tg α= 2
c) cos β =
√5/5
d) cos α = 2
√5/5
I o co tutaj chodzi..... ?

? proszę o pomoc.
5 mar 22:38
krystek:

I teraz pomyśl
5 mar 22:41
5 mar 22:42
zuzaaaa: pitagors !
32 + 6=x2
i później ze stosunków tryg. trzeba opisać?
5 mar 22:48
zuzaaaa: nie , nie wiem. źle chyba
5 mar 22:50
zuzaaaa: fajne forum . człowiek prosi o pomoc i wskazówki i nikt nic nie umie .
6 mar 12:08
aniabb: no dobrze Pitagoras i wzorki
6 mar 12:09
zuzaaaa: 32+62=x2
x2=36+9
x2=√45
x=3√5
i co teraz jakie wzory są potrzebne? . nie rozumiem co mam z tym x−em zrobić
6 mar 14:24
zuzaaaa: i teraz wyszło mi,że :
cos α = 6/3√5
tgα= 3/6
sin α = 3/3√5
.....
6 mar 14:28
6 mar 14:28
zuzaaaa: ale w żadnej z odpowiedzi nie ma 3.
gdzieś popełniłam b łąd? .
w wyliaczniu x ?
6 mar 14:30
6 mar 14:32
zuzaaaa: ? co to jest. o co tu chodzi.
6 mar 14:33
krystek: | | 1 | |
cosβ= |
| usuń niewymierność z mianownika , a 3 sie skróciło. |
| | √5 | |
6 mar 14:34
zuzaaaa: cos β = 3 * 3 √5/3√5 * 3√5 = 9√5/9*5= √5/5
no wyliczyłam to,ale co mi to daje ? to jest fałszywy zapis?
6 mar 14:36
krystek: c) jest dobry
| | 3 | | 1 | |
tgα= |
| = |
| fałszywy był zapis bo =2 |
| | 6 | | 2 | |
6 mar 14:40
zuzaaaa: czyli który jest fałszywy ?
bo teraz już kompletnie się zgubiłam..
6 mar 14:42
zuzaaaa: czyli fałszywy zapis to ten z tg tak ? .
6 mar 14:42
krystek: b)
6 mar 14:42
zuzaaaa: czasami mam wrażenie,że nigdy nie zrozumiem matmy.
dzięki za pomoc

: )
6 mar 14:44
krystek: Musisz czytać polecenie , zrozumiesz , nie uprzedzaj się.
6 mar 14:45
zuzaaaa: mam jeszcze jedno tego typu zadanie .
w trójkącie prostokątnym naprzeciw kąta α leży bok o długości 2 cm a naprzeciw kąta β bok o
długości 4 cm. fałszywy zapis to :
a) tg α = 1/2 ( i wyszło mi,że ten jest prawidłowy bo tg α = 2/4 czyli 1/2 )
b) cos β = √5/5 ( też wyszło mi,że dobry )
c) sinβ= 2√5/5 ( podejrzany )\
d) cos β = 1/5 ( podejrzany)
i tu jak teraz? też pitagors będzie ? .
6 mar 14:48
zuzaaaa:

i teraz mam tak :
2
2+4
2=x
2
4+16=x
2
x
2=
√20
x=2
√5
6 mar 14:53
zuzaaaa: przepraszam za brzydki rysunek,ale pierwszy raz tutaj go robię.
6 mar 14:53
krystek:

I analogicznie wskaż jak poprzednie, musiszx wyliczyć spróbuj samoszielnie. Sprawdzę a)
zrobiłas poprawnie
6 mar 14:54
krystek: x ok
6 mar 14:55
zuzaaaa: cos α = 4/2√5 = 1/2√5 ?
6 mar 15:02
zuzaaaa: sin β = wyszło mi tak samo jak cos α
6 mar 15:03
krystek: ponieważ β=90−α i cos α=sinβ
d) żle
6 mar 15:08
zuzaaaa: okej,dziękuję .
6 mar 15:13