mega trudne
Kipic:

Dla Hardcora
mam pytanie dosyć czesto to sie pojawia na maturach i moje pytanie jest takie
<RYSUNEK> jak okreslic rownania stycznych tego okregu
jesli wiadomo ze a (−4,−1) a SRODEK OKREGU TO (4,−1) i promien ma 2

Prosze o wskazowki
4 mar 20:09
Kejt: pochodną
4 mar 20:14
Dominik: A = (−4, −1)
rownanie prostej y = ax + b
−4a + b = −1
b = −1 + 4a
y = ax + 4a − 1
prosta prostopadla do tej prostej to
ta prosta przechodzi przez srodek okregu (4, −1)
wyznacz a i podstaw do rownania prostej, koniec zadania.
4 mar 20:15
Kipic: pochodną .

niemam o nich pojęcia
a nie przypadkiem to zadanie się na wktrorach robiło ?>
4 mar 20:18
Kejt: hah, możliwe.. nie wiem

żartuję sobie..
4 mar 20:20
Dominik: tylko jak teraz to licze to cos mi sie nie zgadza, musialem sie gdziec walnac. ma ktos pomysl.
4 mar 20:22
4 mar 20:23
Kipic: No własnie Dominik ja to robiłem już tyloma sposobami że szok a ani razu nie trafiłem w
prawidłową odp jedynie jak podstawiam punkty to wtedy ladnie wychodzi ale akurat w tym
przykladzie ladnie je widac ale sa takie w których niema tak ładnie punktów w których ( a;b)
sa liczbami całkowitymi

ale
jakby tutaj mozna bylo wyczytac punty to wtedy tylko do wzoru i juz

Ma ktos pomysł jak to zrobic prosze o pomoc
4 mar 20:24
Kipic: no tak Kejt ale to chya jednak inaczej się robi . bo z tego linku trzeba sie strasznie duzo
napisac
4 mar 20:26
Dominik: @Kejt, tamto zadanie jest o tyle latwiejsze ze znamy dlugosc promienia.
4 mar 20:27
Dominik: latwiej jest je zrobic wg mnie ze wzoru na odleglosc punktu od prostej, a nie liczenia rownan
kwadratowych z parametrem (paskudne rachunki).
4 mar 20:28
Patryk: | | √15 | |
czy równanie jednej ze stycznych to y= |
| +b ? b specialnie nie obliczam |
| | 15 | |
4 mar 20:28
Patryk: x zabrakło
4 mar 20:28
Kejt: ja i tak przychylam się do liczenia pochodnej..
4 mar 20:29
Dominik: | | 1 | | 1 | |
proste maja rownania y = |
| x i y = − |
| x − 2 |
| | 4 | | 4 | |
ale jak do tego dojsc − to jest pytanie.

bo wywnioskowac z wykresu kazdy potrafi.
4 mar 20:30
Dominik: @Kejt, czego pochodna chcesz tu liczyc?
4 mar 20:30
Patryk: a wg mnie mają tyle co ja napisałem
4 mar 20:31
Dominik: to dawaj rachunki
4 mar 20:32
Kipic: nie
4 mar 20:32
Dominik: @Kipic − z ciekawosci, dobrze zgadlem rownania prostych?
4 mar 20:34
Patryk:

2/c=tgα=a
4 mar 20:34
Kipic: To się jakos na wektorach robilo chyba
4 mar 20:34
Kipic: No Dominik ta jest w odp
4 mar 20:36
Eta:

|AS|= 8 , |BS|=2 |AB|= 2
√15
tgα=a
s
1: y= a(x+4)−1 s
2= −a(x+4)−1
4 mar 20:40
Kejt: ok, cofam to co pisałam.
4 mar 20:41
Dominik: dopiero doczytalem, ze w poleceniu mamy dana dlugosc promienia! zatem zadanie jest banalne.
rownanie stycznej jak napisalem wyzej y = ax + 4a − 1
ax − y + 4a − 1 = 0
ze wzorku na odleglosc punktu od prostej
| |4a + 1 + 4a − 1| | |
| = 2 |
| √a2 + 1 | |
|8a| = 2
√a2 + 1
64a
2 = 4a
2 + 4
60a
2 = 4
15a
2 = 1
| | √15 | | √15 | |
a = |
| v a = − |
| |
| | 15 | | 15 | |
nie mam pojecia czemu otrzymuje to co Patryk. gdzie jest blad?
4 mar 20:46
Mila:

Można tak:
s: y=ax+b i A=(−4,−1)∊s
−1=−4a+b
b=4a−1
s: y=ax+4a−1 przekształcam do postaci ogólnej
ax−y+4a−1=0
odległość punktu S(4,−1) od prostej wynosi r=2
oblicz,
4 mar 20:49
Patryk: to co napisałem ja Eta i ty teraz jest poprawne nie sugeruj się rysunkiem bo 1/4=0.25 a
√15{15}≈0.25818...
4 mar 20:50
Dominik: albo blad jest w odp, bo dla takich a punkt A rzeczywiscie nalezy do wyliczonych prostych.
pomysl Ety na to zadanie to zreszta potwierdza.
4 mar 20:50
Kipic: No odpowiedzi pewnie jak zwykle sa zryte

Dziekuje Wszystkim za pomoc w tym zadaniu
4 mar 20:51