Koczka: zadanie :
Napisz równania stycznych do okręgu "o" i przechodzących przez punkt "A", jeśli:
1) o: x
2+y
2-6x+8y+21=0 ; A(5,-1)
najpierw chcialam to z układów równań ale przeciez tam będą 4 niewiadome wiec to nie ma
sensu
z góry dziękuję
8 sty 18:37
Basia:
dlaczego 4 ?
y=ax+b
-1 = 5a +b
b = -1 - 5a
y = ax2 -1 -5a
x2 + y2 -6x +8y +21 =0
po podstawieniu za y dostaniesz zwykłe równanie kwadratowe z parametrem a
ono ma mieć jedno rozwiązanie (bo styczna ma 1 punkt wspólny z okręgiem)
czyli Δ =0
9 sty 00:35
Basia:
no to dalej:
y = ax -1 -5a oczywiście
x2 + (ax -1 -5a)2 -6x +8(ax-1-5a) +21 =0
x2 + [ ax - (1+5a) ]2 -6x +8ax -8 -40a +21 =0
x2 + a2x2 - 2ax(1+5a) +(1+5a)2 -6x +8ax -8 -40a +21 =0
x2(1+a2) +x -2a(1+5a) -6 +8a ] + 1 +10a +25a2 -8 -40a +21 =0
(a2 + 1) x2 +x[ -2a -10a2 -6 +8a ] + 25a2 -30a + 14 =0
(a2 +1)x2 +(-10a2 +6a -6)x + 25a2 -30a +14 =0
A= a2 +1
B= -10a2 +6a - 6
C = 25a2 - 30a +14
to się da wyliczyć, ale ja nie mam siły, może jutro
9 sty 03:08
Basia:
nie pomyliłeś się gdzieś ?
bo wyszła mi
Δ= -72a3 +120a -20
a takiego równania
-72a3 +120a -20 =0 /:(-4)
18x3 -30a +5 =0
na prawdę nie umiem rozwiązać
9 sty 04:26
Basia:
jeśli się nie pomyliłeś to trzeba to rozwiązać inaczej
x2 + y2 -6x +8y +21 =0
(x-3)2 -9 +(y +4)2 -16 +21=0
(x-3)2 +(y+4)2 = 4
S(3,-4) r=2
jeżeli to naszkicujesz będzie widać, że jedna z tych stycznych musi być prostopadła do OX
x = 5
punkt styczności M(5, -4)
drugi punkt styczności N musi musi leżeć na prostej prostopadłej do AS
napisać równanie AS
napisać równanie prostej k prostopadłej do AS przechodzącej przez M
i znaleźć punkt wspólny k i okregu
to powinno być rozwiązywalne
i jest rozwiązywalne
co prawda nadal mi koszmarki wychodzą, ale mogłam się pomylić bo już się bardzo spieszę
9 sty 04:56
Eta:
Witam Basia!
więc tak! zawsze sprawdzam , czy punkt A € o( S, r)
tu własnie należy!
czyli juz prosto!

S( 3, - 4) r
2= 13
to styczna ma równanie najlepiej z postaci środkowej okręgu!
okrag : ( x -3)
2 + ( y +4)
2 = 13
styczna ma wiec równanie:
( x - 3) (5 -3) + ( y +4)( -1 +4)= 13
2x +3y - 7=0
tyle ! nie ma koszmaru?
9 sty 14:06
9 sty 14:15