matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy
Joanna:
Lewa strona równania jest sumą kolejnych wyrazów ciągu arytmetycznego. Wyznacz x. b)(2−3x) + (5−3x) + ...+ (35−3x) = 66 a1=2−3x a2=5−3x r=3 co dalej ?
4 mar 12:26
aniabb:
policz n .. drugi wzór
https://matematykaszkolna.pl/strona/264.html
i wstaw do wzoru na sumę
https://matematykaszkolna.pl/strona/264.html
4 mar 12:28