matematykaszkolna.pl
[C[Do Jakuba]] Basia: Do Jakuba ! Jakubie wyszukiwarka jakoś dziwnie działa. Po pierwsze w ogóle ignoruje dzisiejsze posty. Wpisz np.Jakub. Tego postu, w którym do Ciebie pisałam, a Ty odpowiadałeś nie pokazuje. Po drugie stosuje chyba jakieś przybliżenia. Wpisałam "witaj", znalazła "witam". Tak ma być ? Pozdrowienia
17 sie 21:31
♊: Basiu z tego co wiem (dowiedziałem się przed chwilą przypadkowo wpisując niepoprawną frazę) to Jakub zaimplementował coś takiego jak czytajOdmiany. Po nazwie wnioskuję, że z tym witaniem to nie jest błąd ale zabieg celowy. Co do pierwszej części to nie wiem o co chodzi.
17 sie 21:36
Basia: Bardzo prawdopodobne jest to co piszesz, ale osobiście wolałabym żeby czytała inne formy ⇔ nie znajdzie słowa wpisanego.
17 sie 21:43
Jakub: Hej Basia Wyszukiwarka działa w ten sposób: 1. Raz w nocy przygotowuje bazę słów z każdego wątku. Wychodzi coś takiego slowa['100'] = ['Basia', 'zadanie', 'twierdzenie', 'dodawanie', ...] slowa['101'] = ['xpt', 'delta', 'pierwiastki', 'równanie', ...] i tak dla każdego wątku 2. Słowa w tablicach są w ich podstawowych formach np. nie "dodaj" tylko "dodawanie" 3. Podczas przeszukiwania wypisywane są wyniki od postu założonego najpóźniej (czyli o największym numerze) Z powodu 1. wyszukiwarka nie uwzględnia dzisiejszych postów. Z powodu 2. i 3. może się zdarzyć, że posty ze słowem "witam" będą wyżej niż "witaj". Jest to trochę inaczej niż to do czego przyzwyczaił nas google. Tam dopiero później pokazywane są wyniki ze słowami w innych odmianach niż wpisaliśmy. Takie wyszukiwanie ma o tyle sens, że jak ktoś wpisze "Jakub" to będzie miał ułożone od najnowszych postów (oczywiście oprócz dzisiejszego dniaemotka, co muszę jakoś zmienić). @xpt Witaj xpt emotka Tak się zastanawiałem, skąd ty wiesz, że funkcja w skrypcie odpowiadająca za odmiany nazywa się czytajOdmiany? Tak się domyślam, że wpisałeś coś, co spowodowało wysypanie skryptu i w informacjach o błędzie była nazwa tej funkcji. Mam rację? A co wpisałeś? Korzystam z tego słownika http://www.sjp.pl/slownik/odmiany/ Pozdrowienia
17 sie 23:11
b.: Co do googla to nie jest niestety prawda, google od jakiegos czasu ,,wie lepiej'', co sie chce wyszukac. Na ogol tylko proponuje inne frazy, ale jak sie ma pecha szukac czegos, co jest podobne do czegos popularnego to mozna miec spory problem. Ostatnio tak mialem i sporo sie nameczylem. Np. po wpisaniu w google: firefxo download nie znajdzie sie ŻADNEGO 'firefxo' (przynajmniej na 1. stronie) A ze sa frazy firefxo, mozna sie przekonac, wpisujac w google "firefxo download" strasznie denerwujace...
18 sie 02:11
Jakub: Jeśli chodzi o słowa wpisane z błędem, np. tak jak podałeś "firefxo" to moja wyszukiwarka je wyszukuje. Oczywiście jak się pojawiły w jakimś poście. Nie próbuje jak google domyślać się co miałeś na myśli i automatycznie poprawiać. Zresztą bez przesady to tylko skromna wyszukiwarka forumowa.
18 sie 02:32
Basia: @Jakub Wszystko jasne. Dziękuję. @Google google w ogóle ostatnio zrobił się strasznie przemądrzały; spróbujcie mu wrzucić frazę "ala ma kota" zobaczycie co będzie, bo trudno to opisać to jedyny przykład jaki pamiętam, ale taką samą reakcję miałam już przy kilku innych całkiem poważnych i sensownych zapytaniach; nawet jakaś fraza ściśle matematyczna mu się nie spodobała
18 sie 03:24
♊: Jakubie − z przyzwyczajenia wpisałem "*" w wyszukiwarkę ;) Ale ten sam błąd wyskoczył mi przy wpisaniu "" (pomyłkowo na klawiaturze numerycznej wcisnąłem nie ten klawisz), nie sprawdzałem innych, ale najprawdopodobniej wszystko co nie jest literą spowoduje wysypanie się skryptu (chyba, ze obok będzie wyraz to wtedy znajdzie wyraz z pominięciem tego znaku)..
18 sie 08:32
tim: Jakubie − poprawiasz coś, coś się wali? Czy tylko ja mam kłopoty z wejściem na stronę.
18 sie 16:17
Jakub: Hej tim! Serwer przed chwilą padł. Trzeba go było zresetować, bo już na nic nie odpowiadał. Powinno być teraz dobrze. Czasami mu się to zdarza.
18 sie 16:19
Jakub: tim możesz napisać, dlaczego dałeś rysunek na vpx.pl. Próbowałeś coś zmienić w rysunku i ponownie dać podgląd? Nic nie pomogło?
18 sie 17:13
tim: Dzisiaj mam problemy z łączem i nie działa mi częściowo forum (inne strony także). Czasami włącza się zapis bez grafiki, a obrazki ładują się bez końca. http://img2.vpx.pl/up/20090818/przechwytywanie.jpg
18 sie 17:16
18 sie 17:17
Jakub: Rzeczywiście wygląda to na problemy z łączem. Na pierwszym zrzucie strony nie wgrało ci kilku obrazków (rządania zostały przerwane), a na drugim zrzucie widać, że nie załadował pliku css (ze stylami strony). Uspokoiłeś mnie, że problemy nie są po mojej stronie emotka
18 sie 17:25
tim: Ale to dzisiaj jakieś i chyba żądania, a u ciebie to czasami sie nie wlacza i tyle , a wlasnie, jak praca nad jakimiś ulepszeniami?
18 sie 17:35
Jakub: ajć emotka oczywiście żądania, ale byk. Niepotrzebnie skojarzyło mi się z rządem. Na razie nie wprowadzam żadnych zmian. Na razie mało ludzi na forum i ogólnie na stronie to i ja nie mam pomysłów na nowe dodatki. Od września się zobaczy, co nowego wprowadzić.
18 sie 17:48
tim: Nic się nie stało ... Na razie mało ludzi, bo na razie są wakacje...
18 sie 17:50
tim: Znowuż jakieś problemy...?
18 sie 20:13
tim: KONIEC PROBLEMÓW Z ŁĄCZEM! Z powrotem 1500kbps
18 sie 21:23
tim: ..
18 sie 21:25
Abdul: tim to chyba jest od serwa bo ja też miałem dzisiaj problemy ten portal nie chciał się wczytywać a wszystkie inne działały
18 sie 21:46
Abdul: Jak dla mnie strona jest zawiera wszystko co potrzebne i nie trzeba się rejestrować 26.08 mam poprawke szkoda że wcześniej nieznalazłem tej strony
18 sie 21:50
tim: Jakub, dziś też? Raz działa, raz nie...
19 sie 11:53
Abdul: to samo co wyżej
19 sie 17:36
evil_woodworm: Ja przez kilka dni nie mogłam wysyłać postów Pisałam, klikałam na podgląd i nic. Ale pewnie po mojej stronie wina, jak nikt innych takich problemów nie miał...
23 sie 15:55
tim: Ja też miałem tak czasami, ale bardzo rzadko, ale to akurat przez moje łącze (NA PEWNO)...
23 sie 15:58
Jakub: Przy takich kłopotach spróbujcie na pewien czas zmienić przeglądarkę. Możliwe że z powodu łącz coś się źle wgrało i w nowej przeglądarce będziecie mieć więcej szczęścia. Może także założyć nowe konto (profil) w systemie operacyjnym i na nim uruchomić już ,,czystą'' przeglądarkę i ponownie spróbować wysłać post. Powinno pomóc.
23 sie 22:16
tim: W ciągu ostatnich 45 minut na forum pojawili się: tim oraz 3 gości Czuję się samotny....
30 sie 15:39
Eta: emotka
30 sie 18:46
tim:
30 sie 18:55
tim: I znowu: W ciągu ostatnich 45 minut na forum pojawili się: tim oraz 8 gości Może od środy to się zmieni...
30 sie 21:00
♊: Nie płacz tim! Wszystko się ułoży, zaraz znowu forum będzie zasypane tysiącami zadań dziennie emotka
30 sie 21:06
tim: || miałeś racje, ale PRAWIE nikogo ze znaomych nie ma. Gdzie Basia, Jakub, Mickej, ty i inni. Poczekamy. @Jakub: Możesz sprawdzić kiedy napisałem tu pierwszy post?
13 wrz 15:04
Jakub: @tim Sprawdze, ale dopiero w srode. Na razie nie jestem w stanie. W srode napisze dlaczego emotka
14 wrz 00:04
Jakub: @tim Najstarszy wpis, jaki znalazłem z twoim nickiem, to 8857. Pamiętasz go? Trochę dziwny jak na pierwszy wpis. Udzielałaś się jeszcze w starszych wątkach 2717 i 3659, ale twoje posty mają późniejszą datę niż ten 8857. Wcześniej nie odpowiedziałam, ponieważ wyjeżdżałem i nie zabrałem laptopa, na którym zwykle pracuję nad forum.
16 wrz 21:00
Jakub: Tak przy okazji. Dzisiaj jedno z największych forów w polskim internecie świętuje dodanie 100 milionowego wpisu. http://wyborcza.pl/1,76842,7043355,100_milionow_wpisow_na_forum_Gazeta_pl.html Sprowokowało mnie to do sprawdzenia, ile wpisów jest na tym forum. Dodaliśmy ich 108894. Jak na forum tylko o matematyce myślę, że to bardzo dobry wynik. emotka
16 wrz 22:11