testy
Alcia: Uzasadnij, że prosta y= x+2 nie jest prostopadła do prostej przechodzącej przez punkty
A ( −1,3) i B (−6,7)
3 mar 15:25
Krzysiek : 1. Napisz rownanie prostej przechodzaacej przez punkty A i B
2. Porownj wspolczynnki kierunkowe prostych. −kiedy proste sa prostopadle ?
3 mar 15:58
Alcia: no jakby wiedziala jak to ulozyc to bym tu nie pisala

...
3 mar 16:01
3 mar 16:02
Alcia: Dzięki Dominik
3 mar 16:03
Krzysiek : Alu. Rownanie prostej przechodzacej przez 2 punkty masz w . kazdej ksiazce do matematyki . Wiec
to zadna trudnosc spojrzec i napisac .
Rownanie prostej przechodzacej przez punkt o wspolrzednych x
1 i y
1 wyglada tak
y−y
1=a(x−x
1)
Tak naprawde to jest CI tylko potrzebny wspolczynnik kierunkowy prostej AB a nie cale rownanie
zeby stwierdzic czy te proste sa prostopadle .Cale rownanie bylo do pocwiczenia
Albo obliczysz go z wektorow albo ze wzoru jesli nie mialas wektorow.
| | y2−y1 | |
Tez jest w ksiazce . Czyli a= |
| masz dwa punkty podstawiasz do wzoru i |
| | x2−x1 | |
liczysz
Potem porownujesz
3 mar 16:31
ewaa: Czy funkcja f jest nieparzysta wtedy i tylko wtedy gdy g(x) = − f (|x|) jest parzysta

?
4 mar 21:41