Prawdopodobieństwo
Mati_gg9225535:
Witam Was,
chodzi mi o to zadanko
https://matematykaszkolna.pl/forum/36270.html
i o jego rozwiązanie przedstawione przez
hesie (Etę)

−
1 lut 14:11
| | | |
dokładnie o działanie | czy to dlatego ze sposrod 4 rekawiczek dowolne dwie moga byc |
| | |
parą?
czy jakbym mial z 20 wybrac 5 rekawiczek tak aby byly 2 pary wybieralbym je tak:
| | | |
* | * 20 * 1 * 18 * 1 * 16 ? |
| | |
3 mar 14:42
Basia:
20*18*16 i koniec
| | | |
to | dotyczy zupełnie innego zadania |
| | |
3 mar 14:50
Mati_gg9225535: | | | |
to dlaczego w tamtym jest to | ? a nie po prostu 20 * 1 * 18 * 16 ? |
| | |
3 mar 14:51
Mati_gg9225535: hmm hmm hmm? ;>
3 mar 14:57
Basia: bo tam pada dodatkowe pytanie na ile sposobów z 4 elementów wybrać 2
3 mar 15:03
Mati_gg9225535: no to zalozmy ze mam wybrac piec rekawiczek z 20 i ma byc wsrod nich jedna para to:
| | | |
bedzie obliczenia poprzedzalo dzialanie | ? |
| | |
3 mar 15:10
Mati_gg9225535: to pytanie na ile sposobów spośród 4 elementów mozna wybrac 2 ( stanowiące parę?) ? czy to cos
innego czego nie rozumiem ?
3 mar 15:14
Mati_gg9225535: halo
Basiu 
lub ktoś
3 mar 15:25
Basia:
nie;
| | | | 20*19*18*17*16 | |
wybierasz 5 z 20 |Ω| = | = |
| |
| | | 5! | |
| | 20*1*18*16*14 | |
ma być jedna para: |A| = |
| |
| | 5! | |
albo bez kombinacji
|Ω| = 20*19*18*17*16
|A| = 20*1*18*16*14
3 mar 15:30
Basia: to pytanie nie ma nic wspólnego z całym zadaniem
3 mar 15:31
Mati_gg9225535: czyli licząc to:
losuje 4 rekawiczki z 20
B – wśród wylosowanych rękawiczek będzie dokładnie jedna para.
|Ω| = 20 * 19 * 18 * 17
|B| = 20 * 1 * 18 * 16 ?
3 mar 15:38
3 mar 15:45
Basia:
| | | |
bo para może sobie "wędrować" po czterech miejscach stąd | = 6 |
| | |
przedtem przeoczyłam
3 mar 16:18
Mati_gg9225535: no to o tym mowie

dziekuje
4 mar 15:24