Stereometria - Ostrosłup
rock: Podstawą ostrosłupa ABCS jest trójkąt prostokątny o kacie prostym w wierzchołku C. Promień
okręgu opisanego na tym trójkącie jest równy 3. Ściany boczne ACS i BCS są prostopadłe do
podstawy. Pole ściany ABS jest równe 12√2 i jest ona nachylona do podstawy pod kątem 60
stopni. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa.
3 mar 13:23
rock: Nikt nie spróbuje?
3 mar 13:39
rock: z
3 mar 15:00
Mila:

α=60
o
Promień kręgu opisanego na Δprostokątnym jest równy połowie przeciwprostokątnej.
|AB|=6
P
ΔABS=12
√2
h=4
√2
W ΔDCS:
| | H | |
sin60= |
| ⇔H=sin60*4√2=2√6 |
| | h | |
| | CD | | 1 | | CD | |
cos60= |
| ⇔ |
| = |
| ⇔CD=2√2 |
| | h | | 2 | | 4√2 | |
Dokończysz?
Masz odpowiedź?
3 mar 15:58
rock: V=8√3, P=12+24√2
po pierwsze dzieki, do tego momentu sam doszedłem ale nie wiem jak obliczyć pole podstawy jakby
przyjąć, że CD jest wysokością pola podstawy to wyjdzie ale ja jakoś sobie tego nie wyobrażam
3 mar 16:40
Mila: CD jest wysokością podstawy, jak inaczej wyznaczyłbyś kąt α między płaszczyznami?
SD⊥AB i CD⊥AB
3 mar 17:13
Mila: Wszystko, ładnie wychodzi, chociaz trzeba pomysleć.
3 mar 17:33
rock: ok dzieki
3 mar 17:52
Mila: Zrobione?
3 mar 18:02
rock: Ma jeszcze problem z polem
3 mar 18:15
Mila: Problem z przyprostokątnymi?
3 mar 18:42
Mila:

W Δ prostokątnym wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego jest równa
h=
√e*f⇔h
2=e*f
h
p=CD=2
√2
(2
√2)
2=e*f⇔e*f=8
e+f=6
Załóżmy, że e<f
f=6−e
e(6−e)=8
e
2−6e+8=0
e=2 lub e=4
Dla e=2 mamy f=4
b
2=2
2+(2
√2)
2⇔b
2=4+8⇔b=2
√3
a
2=4
2+(2
√2)
2⇔ dokończ
3 mar 18:56
Bogdan:
Już było niedawno, jest tu
188561
3 mar 19:08
Mila:
Do Bogdana, nie zauważyłam , że to już rozwiązane,
zrezygnowałam z Twojego sposobu wyznaczenia długości przyprostokątnych, aby uniknąć
pierwiastków z pierwiastków.
3 mar 19:16