Ciąg geometryczny
Matematyka: Znajdź iloraz ciągu geometrycznego an o podanych wyrazach początkowych. Napisz wzór ogólny
ciągi i oblicz a7;
128,64,32,...
Prosiłbym o małą pomoc, ponieważ nie było mnie na tej lekcji a nie mogę tego pojąć.
2 mar 15:39
2 mar 15:41
Kejt:
a
1=128
a
n=a
1*q
n−1
| | 1 | |
an=128*( |
| )n−1=27*(2−1)n−1=27*21−n=27+1−n=28−n |
| | 2 | |
a
7 chyba sobie policzysz?
2 mar 15:43
Matematyka: a
7 na spokojnie

dzięki
2 mar 15:45
Matematyka: | | 2 | |
Kejt próbuje wyznaczyć wzór ogólny na następnym przykładzie gdzie q=1,5 a1= |
| i kurcze |
| | 9 | |
nic mi z tego nie wychodzi sensownego, możesz mi przy okazji powiedzieć jak działasz na tych
potęgach bo nie czaje nic a nic
2 mar 16:13
Kejt:
tam są tylko użyte wzory:
a
n*a
m=a
n+m
| | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | |
an= |
| *( |
| )n−1= |
| *( |
| )n* |
| =.. |
| | 9 | | 2 | | 9 | | 2 | | 3 | |
nic więcej z tym raczej nie zrobisz...
2 mar 16:17
Matematyka: | | 3n−3 | |
a w odpowiedziach jest podana taka odpowiedź : aN= |
| |
| | 2n−2 | |
2 mar 16:23
Kejt: ale z nich paskudy...
| 2 | | 2 | | 3n | | 3n | |
| * |
| * |
| =2*3−2*2*3−1* |
| = |
| 9 | | 3 | | 2n | | 2n | |
| | 3n | | 22 | | 3n | |
22*3−3* |
| = |
| * |
| = |
| | 2n | | 33 | | 2n | |
| 3n*22 | | 3n*3−3 | | 3n−3 | |
| = |
| = |
| |
| 2n*33 | | 2n*2−2 | | 2n−2 | |
2 mar 16:28