wykresy
martys: Wytlumaczy mi ktos przeksztalcenia wykresu z wartoscia bezwzgledna

Pliss

Oto przyklad: |−2x+2|+2
17 sie 12:54
evil_woodworm: narysuj po kolei wykresy funkcji:
y=−2x
y=−2x+2 →przesuwasz wykres o 2 jednostki w gore
y=|−2x+2| →odbijasz wykres wzgledem osi ox
y=|−2x+2| +2 →przesuwasz wykres o 2 jednostki do góry
17 sie 13:22
martys: A w tym trzecim tylko ten pod osia mam odbic
17 sie 13:24
evil_woodworm:

Kolory jak w poprzednim poscie
17 sie 13:28
evil_woodworm: Tak, tylko ten pod osią. Jezeli masz wartosć bezwzględną, to wartości ujemne zamieniasz na
dodatnie.
17 sie 13:29
martys: A kiedy bedzie w lewo lub w prawo
17 sie 13:30
evil_woodworm: zerknij tutaj:
1446
17 sie 13:44
martys: dzieks
17 sie 13:48
evil_woodworm: nie ma sprawy
17 sie 13:48