Rozwiąż równanie
jacek1: Rozwiąż równanie
|4x2−3|=1
2 mar 00:33
2 mar 01:48
Aga1.: Rozpisz
4x2−3=1 v 4x2−3=−1
dokończ
2 mar 08:15
jacek1: drugi przypadek nie wychodzi ma wyjść x=√22 ∨ x=−√22
4x2−3=−1
4x2=2
x=12∨x=−12
2 mar 11:11
Ja: Zapomniałeś że x był w 2 potędze
2 mar 11:27
jacek1: nie rozumiem mógłbyś rozwiązać ten przypadek?
2 mar 11:43
Janek191:
4 x
2 − 3 = − 1
4 x
2 = 3 − 1
4 x
2 = 2 / : 4
x = −
√ 12 ∨ x =
√12
x = −
√22 ∨ x =
√22
============================
2 mar 11:57
krysiaczek: najpierw rozpisujemy wartość bezwględną
4x2−3 =1 4x2−3 =−1
i rozwiązujemy
x2=1 x2=12
ponieważ potęga jest parzysta to musimy postąpić jak z wartością bezwzględną (rozpisać na
dodatnią i ujemną wersję)
x1=1 x3=−√22
x2=−1 x4=√22
i masz 4 rozwiązania
2 mar 11:57
jacek1: ale skąd to się wzięło x=√22
2 mar 13:52