zamiana na funkcę kwadratową
Michał: witam jak zamienić dane funkcje na funkcje kwadratowe aby obliczyć najmniejszą i największa
wartość
f(x) 27x − x3
f(x) x2 − x3
1 mar 14:02
aniabb: lepiej policzyć pochodną
pochodna =0 to extremum
a) f' = 27−3x2 =0
b) f' = 2x−3x2 =0
i wyliczasz x
1 mar 14:04
Michał: można jaśniej i obszerniej?
1 mar 14:09
1 mar 14:14
Michał: A czy możesz mi to rozpisać? jestem totalnym głąbem matematycznym...
1 mar 14:25
Michał: wyliczyłem X i co dalej
1 mar 14:52
Dominik: podstaw za x wyliczone argumenty i wylicz y
1 mar 15:02