Czy mógłby ktoś mi spr czy dobrze to rozwiązałam?
stilla sanguinis: Znajdź pochodną funkcji f(x)
f(x)=cos3x
(cos3x)'= −sin3x
f(x)=6x3−3x2+17x+51x
(6x3−3x2+17x+51x)'=18x2−6x+17 i nie wiem co zrobić z 1x
f(x)= 7x2cos4x
(7x2cos4x)'= 14x(−sin4x)
f(x)=√x3−x
(√x3−x)'= 12√3x2−1
f(x)=5x√x
(5x√x)'=52
f(x)=5√2x4−2x
(5√2x4−2x)'= 5√8x3−2=52√8x3−2
1 mar 11:58
ICSP: a) źle
c) źle
d) źle
e) źle
f) źle
1 mar 12:01
stilla sanguinis: a co robię źle?
1 mar 12:07
1 mar 12:07
stilla sanguinis: tak więc drugi przykład powinien się równać
18x2−6x+17−5x−2 ?
1 mar 12:26
ICSP: drugi dobrze
1 mar 13:09
stilla sanguinis: a reszta jak bo kompletnie nie wiem jak to sie zabrac, z jakiego wzoru korzystać?
1 mar 13:42
Krzysiek : np ten f(x)=5x
√x mozesz obliczyc zewzoru na pochodna iloczynu
albo zauwazyc ze
√x=x
1/2 i bedzie f(x)=5x*x
1/2 to f(x)=5x
3/2 i teraz podstawowy
wzor
| | 3 | |
(xn)'=nxn−1 to (f(x))'= |
| *5*x3/2−1= to juz policzysz |
| | 2 | |
1 mar 13:43
m: zobacz
masz cos3x
czyli ta funkcja sklada sie tak jakby z cosx i z 3x
a pochodna funkcji zlozonej to pochodna wewnetrznej * pochodna całej
czyli masz cos3x
(3x)'=3
3*−sin3x=−3sin3x
1 mar 13:45
Krzysiek : f(x)=
√x3−x
| | 1 | | 1 | |
pochodna bedzie taka (f(x))'= |
| *(x3−x)'= |
| *3x2−1 |
| | 2√x3−x | | 2√x3−x | |
1 mar 13:47
Krzysiek : Reszte CI ktos pokaze bo ja uciekam do pracy
1 mar 13:48
m: 7x2cos4x
czyli masz tutaj iloczyn dwoch funkcji
1) 7x2 − (7x2)=14x
2) cos4x − to tak jak poprzednio czyli (cos4x)'=−4sin4x
na pochodna iloczynu dwoch funkcji jest wzor:
(f * g)'= f' * g + f * g'
(7x2 * cos4x)= 14x * cos4x + 7x2 * (−4sin4x) = uporzadkuj
1 mar 13:48
m: 5*x*
√x=5*x
1*x
1/2=5x
3/2
1 mar 13:54
stilla sanguinis:
f(x)=5
√24−2x
a to będzie się równać
+52√2x4−2x*(2x
4−2x)=
+52√2x4−2x*(8x
3−2) ?
nie jestem pewna jak uporządkować tą pochodną z cosinusem i sinusem za bardzo
1 mar 14:16