Wielomiany proszę o sprawdzenie ewentualnie korektę:)
Olga: Wielomiany proszę o sprawdzenie ewentualnie korektę

Wykonaj działania na wielomianach W(x) W2(x) , gdy
W(x)=5x
4−2x
3+3x−4
W2(x)= 4x
4+7x
3−4x
2+5
a) W(x) + W2(x)
(5x
4−2x
3+3x−4) + (4x
4+7x
3−4x
2+5) = 9x
4+5x
3−4x
2+3x+1 wielomian stopnia 4
b) W(x)−W2(x)
(5x
4−2x
3+3x−4) − (4x
4+7x
3−4x
2+5) = 5x
4−2x
3+3x−4 −4x
4−7x
3+4x
2−5 = x
4−9x
3+4x
2+3x−5
wielomian stopnia 4
c) W(x)*W2(x)
(5x
4−2x
3+3x−4) * (4x
4+7x
3−4x
2+5) =
5x
16+35x
12−12x
8+25x
4−8x
12−14x
6+8x
6−10x
3+12x
5+21x
4−12x
3+15x−8x
4−28x
3+16x
2−20
=5x
16+27X12−12X
8+38x
4−6x
6−34x
3+12x
5+15x+16x
2−20
Krzysiek : Olga . Jesli mamy takie same podstawy poteg to przy mnozeniu wykladniki dodajemy a mnie
mnozymy
wzor x
n*x
m=x
n+m np x
4*x
2=x
4+2=x
6
Natomiast gdy mamy potegowanie potegi to wtedy potegi mnozymy np (x
2)
4=x
2*4=x
8
https://matematykaszkolna.pl/strona/186.html Prosze sie zapoznac z tymi wzorami . Masz nawet je w swojej ksiazce