ciagi
Benia: Oblicz ile wyrazow dodatnich ma ciag an określony wzorem
a) an=−n2+9n
b)an=−2(n−4)(n−8)
nie umie tego rozwiazac
15 sie 20:45
evil_woodworm: analogicznie jak tutaj
18954
15 sie 22:32
ola: an=−2n2+13n−15
10 sty 09:32
ola: prosze o rozwiazanie
10 sty 09:33
Janek191:
a
n = − 2n
2 + 13 n − 15 > 0 i n ∊ N
+
Δ = 13
2 − 4*(−2)*(−15) = 169 − 120 = 49
√Δ = 7
| | −13 + 7 | | −6 | |
n1 = |
| = |
| = 1,5 |
| | − 4 | | − 4 | |
a = − 2 < 0 ⇒ ramiona paraboli skierowane są ku górze, więc
n ∊ ( 1,5 ; 5) ∧ n ∊ N
+ ⇒ n ∊ { 2, 3, 4 }
Ciąg a
n ma 3 wyrazy dodatnie : a
2, a
3, a
4
=======================================
10 sty 10:57
Janek191:
a
n = − 2n
2 + 13 n − 15 > 0 i n ∊ N
+
Δ = 13
2 − 4*(−2)*(−15) = 169 − 120 = 49
√Δ = 7
| | −13 + 7 | | −6 | |
n1 = |
| = |
| = 1,5 |
| | − 4 | | − 4 | |
a = − 2 < 0 ⇒ ramiona paraboli skierowane są ku górze, więc
n ∊ ( 1,5 ; 5) ∧ n ∊ N
+ ⇒ n ∊ { 2, 3, 4 }
Ciąg a
n ma 3 wyrazy dodatnie : a
2, a
3, a
4
=======================================
10 sty 10:57