c
Benia: Określ ile wyrazów ujemnych ma ciag określony wzorem
a)an=−n2−9n+14
b)an=n2−5n−6
mogłby to ktoś rozwiazac bardzo bym prosiła
15 sie 20:47
evil_woodworm: a) a
n<0
Musisz rozwiązać taką nierówność i zobaczyć ile liczb całkowitych jest w przedziale pomiędzy.
Zrobię przykład a, a b spróbuj zrpbić sama
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
n
2−9n+14<0
n
2−2n−7n+14<0
n(n−2)−7(n−2)<0
(n−2)(n−7)<0
n
1=2
n
2=7
15 sie 22:26
Bogdan:
Dokończ evil przykład a i podaj odpowiedź.
15 sie 22:30
evil_woodworm:
![rysunek](rys/3547.png)
Przedstawiasz nierówność na osi i widzisz, że pomiędzy są wyrazy 3,4,5 i 6.
Odp.Ten cięg ma 4 wyrazy ujemne.
15 sie 22:30
evil_woodworm: Bogdan, taki miałam zamiar, tylko nie chciałam, żeby mi rysunek na początek wywaliło, dlatego w
dwóch postach
15 sie 22:31
Bogdan:
Ok
15 sie 22:34
Eta:
Sorry wtrącę się
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
w a) jest: a
n =
−n
2 −9n +14
15 sie 22:39
evil_woodworm: Masz rację Eta. Ślepa jestem
![](emots/3/zalamka.gif)
−juz poprawiam...
15 sie 22:43
Eta:
15 sie 22:44
evil_woodworm:
![rysunek](rys/3548.png)
Tu juz niestety nie wychodza takie ładne liczby xP
Po Δ i przybliżeniu wyszły takie pierwiastki jak na rysunku. A, że wyraz ciągu może być tylko
liczbą naturalną, to nierówność spełniają wyrazy od 2 w górę.
Odp.Ten ciąg ma nieskończenie wiele wyrazów ujemnych.
Albo ja znowu coś spaprałam...
15 sie 22:58
Bogdan:
A ja myślę, że to Benia spaprała zapis pierwszego zadania i powinno być albo
an = n2 − 9n + 14 albo an = −n2 − 9n − 14
15 sie 23:03
evil_woodworm: Nie mozna wykluczyć...
15 sie 23:05
Eta:
być może ?... jest tak , jak sugeruje Bogdan
lub poprawna odp ; ( ze znakiem −
nieskończenie wiele wyrazów jest ujemnych , oprócz wyrazu :a0 i a1
15 sie 23:10
Benia: dziękuje Wszystkim buziaki
16 sie 11:37
Bogdan:
Beniu, podaj zapis an dla punktu a)
16 sie 12:24
jihi:
∞
8 maj 15:38