zadanie
arletka17: KTOS POMOZE

?Oblicz obwòd i pole rombu o dluzszej przekatnej 10 cm i kacie rozwartym 120°.
27 lut 10:32
arletka17: nie umie policzyc tej drugiej przekatnej..jakis dziwny ulamek mi wychodzi...pomocy

!
27 lut 10:36
ICSP: jaki dziwny ?
27 lut 10:41
arletka17: dluzsza przekatna rombu d1=10 cm to:
1/2*10=5 cm
kat rozwarty 120°
ktòtsza przekatna dzieli kat rozwarty na polowe,czyli:
1/2α=1/2*120°=60°
z wlasnosci katòw ostrych wynika,ze:
a√3=5 cm TAK

?
a=5/√3(pozbywam sie niewymiernosci z mianownika)to:
a=5√3/3−(TO JEST 1/2 d2

?tak?)
2*a=10√3/3 TO TERAZ JEST CALA KRÒTSZA PRZEKATNA CZY DLUGOSC BOKU

?
P=1/2*d1*d2=1/2*10*10√3/3=16 2/3√3 cm2(TAKIE MI WTEDY POLE WYCHODZ)
obw.=

?
PROSZE O POMOC W OBLICZENIACH BO MI SIE JUZ WSZYSTKO MIESZA A JUTRO MAM WAZNY EGZAMIN

!
27 lut 11:02
ICSP: d
1 = 10
| | 10√3 | |
d2 tak jak dobrze policzyłaś = |
| |
| | 3 | |
| | 1 | | 50√3 | |
P = |
| * d1 * d2 = |
| |
| | 2 | | 3 | |
27 lut 11:04
arletka17: DZIEKI!a mòj obwòd?pomozesz?
27 lut 11:22
arletka17: a=polowa d2

?
a=5√3

?
Obw.=4*5√3
Obw.=20√3

?
27 lut 11:24
huehuehue: dlaczego a=1/2 d2?
czyli obw= 4*a
27 lut 11:56
arletka17: WIELKIE DZIEKI

!
27 lut 11:59
27 lut 12:02
krzysiek : Najpierw narysuj tutaj rysunek do zadanie i nanies odpowiednie oznaczenia .
27 lut 12:05
krzysiek : To bylo do tego zadania o rombie .
27 lut 12:06
arletka17:
27 lut 12:19
arletka17: nie umiem tu rysowac

! w tròjkacie te 4 cm to przeciwprostokatna kat ostry to 60°
a ten kwadrat podzielony na trzy czesci to x, 2x x√3
27 lut 12:21