zadnie
arletka17: BARDZO PROSZE SPRAWDZIC CZY DOBRZE POLICZONE

!Podstawa graniastoslupa jest trojkat
prostokatny,w ktòrym przeciwprostokatna ma dlugosc 4 cm,a jeden z katòw ma 60°.Powierzchnia
boczna po rozlozeniu na plasko jest kwadratem.Oblicz objetosc i pole powierzchni
graniastoslupa.
(niestety nie umiem tu rysowac,ale na rysunku narysowalam sobie tròjkat prostokatny i
rozwiniety kwadrat)
podstawiam do danych:
2x=4(moja przeciwprostokatna) x=2 x√3=2√3
a=2x+x+x√3=3x+x√3=3*2+2√3=6+2√3
obliczam pole podstawy:
sin60°=z/4
sin 60°=√3/2
z=2√3
x=2
P=1/2*a*h
P=1/2*2*2√3
P=2√3
obliczam pole boczne:
to jest kwadrat wiec:
Pb=6+2√3*6+2√3=36+4√3

?TAK

?
Pc=2*2√3+36+4√3=4√3+36+4√3=36+8√3




?
V=36+8√3*6+2√3
V=36+48√3+2√3
V=36+50√3
CZY TO JEST DOBRZE

?jesli nie to BARDZO PROSZE o pomoc w obliczeniach.