zespollone
Monika: arg(z+3)=π/2
27 lut 00:58
Trivial:
| | π | |
Faza |
| → liczba z+3 jest czysto urojona. |
| | 2 | |
z + 3 = bi b ∊ R
z = −3 + bi
27 lut 09:08
Trivial: Jeszcze b > 0.
27 lut 09:09
monikA: i co dalej mam zrobić?
27 lut 20:30
Mila: Nic, już masz rozwiązane, masz pomyśleć.
27 lut 20:36
monikA: | | π | | √3 | |
jeżeli sin |
| (pomyliłam się)= |
| |
| | 3 | | 2 | |
to b=3
√3
dobrze myślę?
27 lut 20:53
monikA: i jak to zaznaczyć na płaszczyźnie
27 lut 21:05
monikA: 
?
27 lut 21:11
monikA: dobrze myślę
27 lut 21:24
monikA:
27 lut 21:31
Mila:

np.
z=−3+i
| | π | |
Arg(z+3)=Arg(−3+i+3)=arg(i)= |
| bo z=i to punkt (0,1) na płaszczyźnie zespolonej |
| | 2 | |
27 lut 21:55
Monika: nie rozumiem tego ktoś może mi to wytłumaczyc krok po kroku
1 mar 00:17
Mila: Konkretnie czego nie rozumiesz? Którego zapisu?
| | π | |
Wiesz jakie liczby mają argument równy |
| ? |
| | 2 | |
1 mar 00:28
Monika: | | π | | π | |
to wiem że cos |
| =0,5 sin |
| =√3/2 |
| | 3 | | 3 | |
no i mam z+3=x+3+iy tak
1 mar 12:26
Monika:
2 mar 21:45
Trivial: Czy aby na pewno ma być znak > zamiast = ?
2 mar 21:48
Monika: na pewno nawet ≥
2 mar 21:52
Monika:
2 mar 22:11
Monika:
2 mar 22:16
Monika:
2 mar 22:22
Trivial:
2 mar 22:34
Trivial: To zależy od definicji argumentu... (do wyboru przedział (−π,π] oraz [0,2π))
2 mar 22:35
Monika:
zaznaczyć w płaszczyźnie zespolonej zbiory punktów?
2 mar 22:43
Monika:
2 mar 23:01
2 mar 23:02
Monika:
2 mar 23:08
Monika:
2 mar 23:28
Monika:
2 mar 23:38
Monika:
2 mar 23:46
Monika:
3 mar 00:31
Trivial:
3 mar 00:33
ICSP:
3 mar 00:42
Monika: jak to zrobić?
3 mar 00:58
ICSP: nie wiem

Ja tylko znaki zapytanie powielam.
3 mar 01:04
Monika: zaznaczyć w płaszczyźnie zespolonej zbiory punktów?
z+3=x+3+iy
| | π | | 1 | | x+3 | |
cos |
| = |
| = |
| |
| | 3 | | 2 | | √(x+3)2+y2 | |
dobrze myśle?
3 mar 01:17
Monika:
3 mar 02:32
Trivial: zaznaczyć w płaszczyźnie zespolonej zbiory punktów?
3 mar 12:08
Monika: Tak. czy wie ktoś jak to zrobić ?
arg(z+3)>=pi/3
3 mar 14:51
Monika: ?
3 mar 15:34
Monika: ?
3 mar 15:50