Obliczanie działania z dziwnym symbolem
daria: Działanie ∅ jest zdefiniowane w zbiorze liczb rzeczywistych w następujący sposób: x ∅ y = x2 −
xy + y2. Wtedy liczba (2 ∅ 3) ∅ 4 jest:
A. liczbą parzystą
B. liczbą pierwszą
C. liczbą większą od 30
D. równa liczbie 4 ∅ (3 ∅ 2)
Prawidłowe odpowiedzi to B C i D. Chciałabym poprosić, żeby ktoś wyjaśnił mi, dlaczego. Co to
jest ten tajemniczy symbol − ∅? I jak się z nim obejść? Z góry dziękuję
24 lut 19:35
ff: Działanie ∅ − jest tutaj stworzone tylko na potrzeby zadania.
Symbol tego działania nie jest istotny, równie dobrze mogło by być ♥.
do obliczenia jego wartości po prostu podstaw definicję:
(2 ∅ 3) ∅ 4 = (22−2*3+32) ∅ 4 = 7 ∅ 4 = 49 − 28 + 16 = 37
co do D − możemy liczyć jeszcze raz, albo zauważyć że te działanie jest przemienne (na
podstawie przemienności dodawania i mnożenia)
x ∅ y = x2 − xy + y2 = y2 − yx + x2 = y ∅ x
(2 ∅ 3) ∅ 4 = (3 ∅ 2) ∅ 4 = 4∅ (3 ∅ 2)
24 lut 20:20
24 lut 20:21
MRozik: √48−√27/√75−√12=x
14 lis 17:55