obliczanie zadania z dziwną wartością
weronika: Działanie ∅ jest zdefiniowane w zbiorze liczb rzeczywistych w następujący sposób: x ∅ y = x2 −
xy + y2. Wtedy liczba (2 ∅ 3) ∅ 4 jest:
A. liczbą parzystą
B. liczbą pierwszą
C. liczbą większą od 30
D. równa liczbie 4 ∅ (3 ∅ 2)
Prawidłowe odpowiedzi to B C i D. Chciałabym poprosić, żeby ktoś wyjaśnił mi, dlaczego. Co to
jest ten tajemniczy symbol − ∅? I jak się z nim obejść? Z góry dziękuję
24 lut 20:04
Kejt: ktoś tu robi zadania z aksjomatu na rozszerzenie?

2∅3=4−3*2+9=4−6+9=−2+9=7
7∅4=49−28+16=37
24 lut 20:10
Trivial:
Działanie to po prostu funkcja dwóch argumentów. Skoro działanie ♠ zdefiniowane jest:
x ♠ y = x2 − xy + y2 = (x−y)2 + xy
to
(2♠3)♠4 = ((−1)2+6)♠4 = 7♠4 = (−3)2 + 28 = 37.
Do podpunktu D zauważ, że x♠y = y♠x.
24 lut 20:12