Funckja kwadratowa
Hiuston: Funkcja Kwadratowa Radipo: Funkcja Kwadratowa
a)f(x)=x2−6x+7 do kanonicznej
b)f(x)=−2(x+1)(x−2) ogolnej
| | 1 | |
c)f(x)= |
| (x+4)2−3 ogolnej |
| | 2 | |
Prosze o rozwiazanie. Rozwiazujac ratujecie mi zycie <3
24 lut 12:40
24 lut 12:44
Krzysiek: Nie widzisz ze zostajesz zmobilizowany do dzialania przez Krystek
To nie chodzi o to ze ona nie chce . Chodzi o to z ebys zrobil to sam a nie narzekal ze
nalezysz do ludzi slabo kapujacych. To sa podstawy . Jesli to nie zrozumiesz to dalej giniesz
Jesli chcesz to CI pomoge zrozumiec ale nie bede za Ciebie rozwiazywal
Popatrz na link ktory dostales od Krystek i na poczatek przyklad a )
Mamy tak x2−6x+7 . Jest to postac ogolna i masz ja przedstawic w postaci kanonicznej czyli
f(x)=a(x−p)+q To teraz policz Δ z tej funkcji x2−6x+7 a potem potrzebujesz do postaci
kanonicznej p i q
Inne oznaczenie p to xw a q to yw My policzymy sobie p i q . Wiec licz
24 lut 16:41
Krzysiek: Blad =kanoniczna y=a(x−p)2+q
24 lut 17:28