równanie trygonometryczne
monik: Dla jakich wartości parametru m równanie sinx+sin(π3−x)=mm−4 ma rozwiązanie?
23 lut 23:48
23 lut 23:53
monik: wyszło mi cos(x−π6)=mm−4 tu mam jednak zupełne zacmienie i nie wiem co dalej...
prosze o wskazówkę
24 lut 00:51
Cusack: wskazówka − wróć do tego rano

Dobranoc.
24 lut 01:01
Janek191:
m
sin x + sin( π/3 − x) = −−−−−
m − 4 α + β α − β
zatem
[ korzystamy z wzoru : sin α + sin β = 2 sin ( −−−− ) cos ( −−− ) ]
m 2 2
2 sin π/6 * cos ( x − π/6) = −−−−
m − 4
m
2 * 0,5 * cos ( x − π/6) = −−−−−
m − 4
m
cos ( x − π/6) = −−−−
m − 4
Muszą być spełnione warunki :
m ≠ 4
m
− 1 ≤ −−−−
m − 4
m
−−−−−− ≤ 1
m − 4
Odp. m ∊ ( − ∞ ; 2 >
===================
24 lut 08:00