Granica i 2 pochodne
Alek: Mam do obliczenia taka granicę, która miałem na egzaminie a nie umiem tego rozwiązać:
| | 2x+2x2 | |
Lim→∞ (5−4cosx) |
| − (poza nawiasem ten ułamek jest w potędze, |
| | 2x3+4x4 | |
tylko nie umiem zrobić)
A także taką pochodną funkcjii:
1)
f(x)=sin
3(5x
2+7x)
2)
g(x)=(7x
2+2x+1)
arctgx
Z góry dziekuje za rozwiązanie
22 lut 16:27
22 lut 16:32
Alek: Podobna bo koleszka z mojego roku i gr
22 lut 16:37
asdf: no to idź do niego i niech Ci wytłumaczy
22 lut 16:38
Alek: studia zaoczne, nie jest tak latwo, drugi koniec polski
22 lut 16:44
Alek: a mam jeszcze pyt dot. tej 1 funkcji. to co napisales to jest juz wynik?
22 lut 16:55
asdf: jak chodzi o granicę to tak, jak chodzi o pochodną to nie − musisz to jeszcze policzyc, a
najlepiej jakbys jeszcze wiedzial z kad co się wzięło. Nie chce byc prorokiem − ale bez
umiejetnosci liczenia pochodnych będzie Ci ciężko
22 lut 17:01
Alek: ok, dziekuje
22 lut 17:02
asdf: spoko, powodzenia
22 lut 17:02
Alek: Ja zrobilem 1 funckje po swojemu korzystajac ze wzoru na mnozenie i dodawanie funkcji i wyszlo
mi takie cos, moglbys zobaczyc czy dobrze?
f(x)'=(sin3(5x2+7x)=(sin3)' * (5x2+7x)+(5x2+7x)' * sin3 =
= 3sin2 * (5x2+7x) + [(5x2)'+(7x)'] * sin3 =
= 3sin2 * (5x2+7x) + (10x+7) * sin3
22 lut 18:05
asdf: nie ma takiego czegoś jak sin... bez argumentow to jak student bez poprawki...
22 lut 18:08
huehuehue: asdf gdzies to slyszalem
a poza tym (sin3x)'=3sin2xcosx
22 lut 18:10
Alek: to co z tym sin zrobic? czy zle przepisalem i powinno byc sinx3 w dzialaniu ?
22 lut 18:11
Alek: czyli wynik wyglada tak 3sin3xcox * (5x2+7x)+(10x+7) * sin3x
22 lut 18:14
Alek: 3sin2xcox *
22 lut 18:16
asdf: 
Dam Ci taki przyklad:
( sin
3( 2x + 1) )' = ( (sin(2x+1))
3 ) ' to jest to samo... i liczysz, pierw korzystasz ze
wzoru:
x
a = a * x
a−1
( (sin(2x+1))
3 ) ' = 3(sin(2x+1))
2 * (sin(2x+1) ' = 3(sin(2x+1))
2 * cos(2x+1) * (2x+1)' =
3(sin(2x+1))
2 * cos(2x+1) * 2
22 lut 18:19
Alek: To mnie zaskoczyłeś, myslalem ze −−> sin3x wziąć jako f(x), a −−> (5x2+7x) wziąć jako
g(x)
i skorzystać ze wzoru: [f(x)*g(x)] = f'(x)*g(x)+g'(x)*f(x).
to znaczy ze jak jest potega w sinusie to nie można zrobic tak jak ja napisałem? Bo Twojego nie
rozumiem, ale wyszlo mi takie cos:
(sin3(5x2+7x)'=((sin(5x2+7x))3)'=3(sin(5x2+7x))3 * (sin(5x2+7x)'=
=3(sin(5x2+7x))2 * cos(5x2+7x) * (5x2+7x)'=3(sin(5x2+7x))2 * cos(5x2+7x) *
(10x+7)
22 lut 18:36
22 lut 18:43