Oblicz granicę. Proszę o pomoc : )
Gładki: Lim n → 0 (5−4cosx)3x+2x2/2x3+4x4
21 lut 14:36
huehuehue: symbol nieoznaczony 1∞ musisz to inaczej zapisac np jako potega e
21 lut 14:40
asdf: 1∞, z Eulera. Napisz swoje obliczenia
21 lut 14:41
asdf:
lim
x−>0 [ (1 + 4 − 4cosx)
1/(4−4cosx) ]
(3x+2x2)(4−4cosx) / (2x3 + 4x4)
teaz dasz rade
21 lut 14:43
asdf: de'hospitalem lub normalnie granicami policz wykładnik
lim
x−>0 e
Δ
| | (3x + 2x2)4(1−cosx) | |
Δ = limx−>0 |
| |
| | 2x3 + 4x4 | |
21 lut 14:48
Gładki: Coś chyba, źle robię, bo wychodzi mi 8/0

Proszę o pomoc.
21 lut 16:21
asdf: rozwiązałem, ale tego jest tak dużo pisania, że zajęło by mi to z godzinę
21 lut 16:47
Urwał: krakusek93@gmail.com
21 lut 16:48
Gładki: Możesz podesłac rozwiązanie na maila, jak ułatwi Ci to sprawę : kamyl.senger@gmail.com
21 lut 17:02
asdf: Nie mam skanera
21 lut 17:08
Gładki: A zdjęcia np. aparat cokolwiek ? ; d
21 lut 17:10
asdf: Zrobiłem : − ) Zaraz podeśle rozwiązanie, granica nie była taka prosta ..
21 lut 17:22
Gładki: No domyślam się, bo z koleżanką nie mogliśmy dojśc do rozwiązania tego "dziadostwa". Ale z góry
bardzo dziękujemy za pomoc : )
21 lut 17:26
asdf: na początku pomnożyłem * (1 + cosx),
| | 4(3x + 2x2)(1 − cosx)(1+cosx) | |
limx−>0 |
| = |
| | (2x3 + 4x4)(1 + cosx) | |
| | 4(3x + 2x2)(1 − cos2x) | |
limx−>0 |
| = |
| | (2x3 + 4x4)(1 + cosx) | |
| | 4(3x + 2x2)sin2x) | |
limx−>0 |
| = |
| | (2x3 + 4x4)(1 + cosx) | |
| | 4x(3 + 2x)sin2x) | |
limx−>0 |
| = |
| | 2x(x2 + 2x3)(1 + cosx) | |
| | 2(3 + 2x)sin2x) | |
limx−>0 |
| = |
| | (x2 + 2x3)(1 + cosx) | |
| | 2(3 + 2x)sin2x) | |
limx−>0 |
| = |
| | x2(1 + 2x)(1 + cosx) | |
| | 2(3 + 2x)sin2x) | |
limx−>0 |
| = |
| | (1 + 2x)(1 + cosx) * x2 | |
i teraz tak...
cosx → 1
2x → 0
podstawiając:
| | 2 * (3+0)*1 | |
= [ |
| = 3  |
| | 1 * 2 | |
21 lut 17:31
asdf: z de'hospitala zajęło troche więcej czasu, ale de'hospital to jest schemat... przy tym troche
trzeba było posiedzieć
21 lut 17:32
asdf: aha, koncowa granica:
e3..
21 lut 17:37
Gładki: Jeszcze raz wielkie dzięki.
21 lut 17:58