PROSZE O POMOC
viola: oblicz dlugosc promienia okregu przechodzacego przez srodek krotszej przyprostokatnej i
stycznego do przeciwprostokatnej w jej srodku, jezeli wiesz ze dlugosci przyprostokatnych sa
rowne 6 cm i 8 cm.
22 lut 08:00
aniabb:

β=90°−α
β+β+2α=180°
z tw. cosinusów (Carnotta)
4
2=R
2+R
2−2R*R*cos2α
16= 2R
2−2R
2*2sinαcosα
sinα=3/5 cosα=4/5
16= 2R
2−2R
2*2*12/25
16=2/25 R
2
R=20/
√2 = 10
√2
22 lut 08:15
viola: nie rozumiem
22 lut 13:25
aniabb: czego?
22 lut 13:32
viola: z tw. cosinusów (Carnotta) 42=R2+R2−2R*R*cos2α− od tego momentu
nie wiem skad to sie wzieło
22 lut 13:33
viola: skad sie wzieło to 2alfa

moze mi ktos wytłumaczyc podac definicje

bo stoje z zadaniem
22 lut 20:39
22 lut 20:50
viola: ok ale skad 2 alfa
22 lut 21:14
viola: no i wynik sie nie zgadza ma wyjsc10/3
22 lut 21:15
aniabb: bo suma kątów w trójkącie jest zawsze 180°, i bo to trójkąt równoramienny więc
te 2α to wynik 180°−β−β= 180°−2*(90°−α)=180°−180°+2α=2α
faktycznie cos2α = cos2α − sin2α = 16/25 − 9/25 = 7/25
więc
16= 2R2−2R2*7/25
16=36/25 R2
R=4*5/6 =10/3
23 lut 18:50
viola: dziękuje!
23 lut 20:50