ciagi
Ewa: wyznacz 21 wyraz ciagu arytetycznego w ktorym a7=15 a13=33
21 lut 22:05
21 lut 22:13
Ewa: mi wychodzi calkowicie co innego
21 lut 22:25
Eta:
Wypiszę Ci na piechotę

−3, 0 , 3, 6, 9, 12, 15,
18, 21, 24, 27,30, 33
36,39,42,45,48,51,54,
57
jasne? ... a
21=
57
21 lut 22:31
Ewa: tyle ze ja wyliczylam r i a1 i wyszlo mi r=3 natomiast a1 =−3 dalam pod wzor i wyszlo mi
jakies −180 ne umiem sie w tym odnalezc
21 lut 22:33
Eta:
a1=−3 r= 3 to a21= a1+20r = −3+20*3 = −3+60 = 57
21 lut 22:35
Eta:
an=a1+(n−1)*r ⇒ a21= a1+(21−1)*r = a1+20r
21 lut 22:37
Ewa: wyszlo ; D dziekuje

* zle spojrzalam na wzor i zamiast + to pomnozylam. dzieki ; p
21 lut 22:40
Eta:
21 lut 22:42