pilne !!
młoda19: zad.1
Narysuj dowolny prostokąt, a następnie przekształć go przez jednokładność o środku leżącym:
a) wewnątrz prostokąta i skali k=2
b) w punkcie przecięcia przekątnych prostokąta i skali k= − 1/2
c) w jednym z wierzchołków prostokąta i skali k= − 3/2
zad.2
a) Narysuj dwa odcinki równoległe o różnych długościach i znajdź środek jednokładności
przekształcającej jeden z tych odcinków na drugi.
b) Narysuj dwa przecinające się okręgi o różnych średnicach. Wyznacz środek jednokładności
przekształcającej jeden z tych okręgów na drugi.
c) Narysuj dowolny okrąg oraz dowolny trójkąt leżący na zewnątrz tego okręgu. Opisz, w jaki
sposób można znaleźć trójkąt jednokładny do danego trójkąta o wierzchołkach leżących na danym
okręgu.
21 lut 18:27
21 lut 21:10