matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz sumę
Kubica:
oblicz sumę 1+11+111+1111+...+11...1 (n)
21 lut 15:07
Saizou :
https://matematykaszkolna.pl/strona/297.html
21 lut 15:09
MQ:
10
k
−1
a
k
=
9
10
k
−1
1
S
n
=∑
k=1→n
a
k
=∑
k=1→n
(
)=
∑
k=1→n
(10
k
−1)=
9
9
1
1
=
(∑
k=1→n
10
k
−∑
k=1→n
1)=
[(∑
k=1→n
10
k
)−n]=
9
9
n
1
=
−
(∑
k=1→n
10
k
)
9
9
Drugi człon to suma szeregu geometrycznego
21 lut 15:26