pochodna
Kacperek: ile to bedzie?
3x2
2√x
21 lut 12:30
huehuehue: zapisz to w postaci duzego ulamka {U}
21 lut 12:42
21 lut 13:07
21 lut 13:12
kacperek: a jak to sie liczy?
21 lut 13:29
krystek: y'=(3*x−2)'=3*(−2)*x−2−1=..
21 lut 13:33
21 lut 13:37
21 lut 13:41
kacperek: huehuehue widocznie tempy jestem bo nadal nie wiem jak to wyszlo:(
21 lut 13:48
kacperek: prosze wytlumacz mi
21 lut 14:25
smutny: skąd ci to wyszlo?
21 lut 14:26
huehuehue: wzor na pochodna ilorazu znasz ?
21 lut 14:38
magduśka: | | (3)'*(x2)−(3)*(x2)' | |
f(x)'= |
| |
| | (x2)2 | |
i weź to teraz oblicz za pomocą wzorów
21 lut 14:40
magduśka: i to samo zrób z tym 2 przykładem
21 lut 14:41
inna: jaki jest wzor na pochodna ilorazu?
21 lut 14:48
kacperek: nie idzie mi ten drugi przyklad:(
21 lut 14:50
magduśka: | | f(x) | | f'(x)*g(x)−f(x)*g'(x) | |
[ |
| ]'= |
| |
| | g(x) | | [g(x)]2 | |
21 lut 14:52
21 lut 14:53
smutny: a czemu wyszedl wynik
| | −1 | | 1 | |
f'= |
| a nie f'= |
| ? |
| | x√x | | x√x | |
21 lut 15:14
huehuehue: −2*(√x)' <−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−tutaj
21 lut 15:21
Aga1.: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(√x)'=(x1/2)'= |
| x−1/2= |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | x1/2 | | 2√x | |
Warto zapamiętać
21 lut 15:35
smutny: a pochodna
x√x=?
21 lut 16:35