Calka
Honn: Całka
ln2(x)
20 lut 15:01
huehuehue: | | 2lnx | |
∫ln2(x)dx= u=ln2 u'= |
| v'=1 v=x =xln2(x) − 2∫lnxdx= xln2(x) − 2xlnx + 2x +C |
| | x | |
20 lut 15:09
Honn: skad sie wzieło to u' −> rozumiem ze jest to pochodna z u ale skad taki wzór?
20 lut 15:24
Honn: 2∫lnxdx= xln2(x) − 2xlnx + 2x +C tej koncówki w sumie też nie rozumiem
20 lut 15:27
huehuehue: niech t=lnx wtedy (t2)'=2t* t' gdzie t'=1/x wiec ostatecznie 2lnx*1/x
to jest metoda przez czesci
20 lut 15:27
20 lut 15:28
Honn: aaaa już zrozumiałam wielkie dzięki
20 lut 15:30
huehuehue: Trivial ty bestio
20 lut 15:30
Trivial: Wzór w sam raz pasuje do zadania.
20 lut 15:34
Krzysiek: Trivial, cały czas pamiętasz ten wzór? Nie prościej policzyć taką całkę przez części niż uczyć
się na pamięć wzoru, który możemy zapomnieć?
20 lut 15:39
Trivial: Zdecydowanie prościej wyszukać wzór w necie i podstawić.
20 lut 15:43
huehuehue: sztuka jest go wyprowadzic
20 lut 15:44
MQ: Luuudzie

Nikt was nie uczył jak się liczy całki

Całki się liczy za pomocą
Tablic całek
20 lut 15:46
Trivial:
Ale jeśli nie miałbym dostępu do internetu, tablic lub czegokolwiek to prawdopodobnie
wyprowadziłbym sobie wzór redukcyjny i podstawiał aż się skończy.
Fn(x) = xlnnx − nFn−1(x) ← ten.
Fn(x) = ∫lnnxdx.
20 lut 15:53