Całka i pochodna
Ania: Hej

Czy ktoś może mi pomóc potrzebuje porady jak obliczyć
∫(ln|x|)
3
i pochodną
((ln|x|)
3)'
9 paź 19:51
Grześ: Całkę trzeba 3 razy przez części.
Pierwszy krok:
u'=1 u=x
| | 1 | |
v=(ln|x|)3 v'=3(ln|x|)2* |
| |
| | |x| | |
nie wiem czy coś zmienia się jak jest ten moduł nałożony.. hmm
9 paź 19:57
Trivial:
Zaczniemy od prostszego zadania, czyli od pochodnej.
Reguła łańcuchowa
[f(g(x))]' = f'(g(x))*g'(x).
Lub zapisana w innej notacji:
z = z(t), t = t(x);
| | 1 | |
[(ln|x|)3]' = 3(ln|x|)2*(ln|x|)' = 3(ln|x|)2* |
| . |
| | x | |
9 paź 20:00
Trivial:
Grzesiu.

(|x|)' = sgn(x), x≠0
Czyli się i tak 'skróci'
| | 1 | |
(ln|x|)' = ln|x|* |
| *sgn(x) = K |
| | |x| | |
Ale |x| = sgn(x)x, czyli
9 paź 20:03
Trivial: Tak tylko że piszę herezję. Powinno być bez ln|x| potem. Zmylił mnie wcześniejszy przykład.
9 paź 20:04
Grześ: Własnie z modułem nigdy nie liczyłem.. muszę sobie to zapisać
Trivial, dzięki za uwagę
9 paź 20:05
Ania: Bardzo dziękuje

Wszystko jasne

Pozdrawiam
9 paź 20:07
Trivial:
Można wyprowadzić wzór redukcyjny liczenia takich całek.
| | | u=lnnx v'=1 | | | u'=nlnn−1x*1/x v=x | |
| | 1 | |
∫(lnx)ndx = | =xlnnx − ∫nlnn−1* |
| *xdx = |
| | | x | |
= xln
nx − n∫ln
n−1dx.
Weźmy:
F
n(x) = ∫ln
nxdx
wtedy:
F
n(x) = xln
nx − nF
n−1(x)
F
0(x) = ∫ln
0xdx = ∫1dx = x+c.
Pozbędziemy się rekurencji.
F
n(x) = xln
nx − nF
n−1(x)
= xln
nx − n[xln
n−1x − (n−1)F
n−2(x)]
= xln
nx − nxln
n−1x + n(n−1)F
n−2(x)
= xln
nx − nxln
n−1x + n(n−1)[xln
n−2x − (n−2)F
n−3(x)]
= xln
nx − nxln
n−1x + n(n−1)xln
n−2x − n(n−1)(n−2)F
n−3(x)
= xln
nx − nxln
n−1x + n(n−1)xln
n−2x − n(n−1)(n−2)xln
n−3x + ... +
+ (−1)
kn
kxln
n−kx + (−1)
k+1n
k+1F
n−(k+1)(x)
= x∑
m=0...k (−1)
mn
mln
n−mx + (−1)
k+1n
k+1F
n−(k+1)(x).
Teraz niech k+1 = n, wtedy:
F
n(x) = x∑
m=0...(n−1) (−1)
mn
mln
n−mx + (−1)
nn
nF
0(x)
= x∑
m=0...(n−1) (−1)
mn
mln
n−mx + (−1)
nn
nx + c
= x∑
m=0...n (−1)
mn
mln
n−mx + c.
A zatem!
∫ln
nxdx = x∑
m=0...n (−1)
mn
mln
n−mx + c.
Czyli:
∫ln
3xdx = x(ln
3x − 3ln
2x + 6lnx − 6) + c.
Raz na zawsze rozwiązany problem.
9 paź 20:30
Godzio:

Wszyscy go zapamiętam
9 paź 20:31