wycinek koła
kr765:

Pole wycinka koła (część z kropkami) jest równe. odp:
16πr
2
Kąt u góry to 30 stopni.
19 lut 22:28
kr765: up
20 lut 14:14
kr765: nikt nie umie zrobić?:(
21 lut 13:21
krystek: A co masz liczyć?
21 lut 13:26
kr765: pole wycinka koła obliczyć, odpowiedz ma wynosić 16πr2
21 lut 13:31
krystek: Pole całego koła =πr
2 a kąt środkowy ma miarę 60 stopni czyli wyznacza U{1}[6}P koła
ijuż.
| | πr2 | | Pwycinka | |
lub |
| = |
| |
| | 360 | | 60 | |
21 lut 13:36
krystek: | | 1 | |
Pole całego koła =πr2 a kąt środkowy ma miarę 60 stopni czyli wyznacza |
| P koła |
| | 6 | |
ijuż.
| | πr2 | | Pwycinka | |
lub |
| = |
| |
| | 360 | | 60 | |
21 lut 13:37
Pc: Skad wiesz że kąt środkowy na 60 stopni?
21 lut 18:29
krystek: Tw o kącie środkowym i wpisanym opartych na tym samym łuku znasz?
21 lut 18:35
Pc: No nie znam muszę jeszcze sie zapoznać z niektórymi prawami bo mam trochę braki, ale dzięki za
podpowiedz
21 lut 18:51
21 lut 18:53
21 lut 18:54